BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Noord- en Zuid-Korea willen samen Olympische Spelen van 2032 organiseren | andere sporten

Het lijkt erop dat de Olympische Spelen van 2032 in Brisbane, Australië zullen worden gehouden. Zuid-Korea heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) echter laten weten dat het nog steeds kandidaat is om de Spelen samen met Noord-Korea te organiseren.

IOC-president Thomas Bach sprak in september 2019 met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in over de kandidatuur van Zuid-Korea. Nadat de relatie tussen de twee landen weer begon te vertroebelen, leek het project dood en begraven.

Eind februari werd Brisbane uitgeroepen tot stad bij uitstek. Vooralsnog lopen er alleen gesprekken met de Australische organisatie.

Zuid-Korea heeft echter zijn plannen met Noord-Korea zelf nieuw leven ingeblazen. Vandaag dienden ze opnieuw hun kandidatuur in bij de Appropriation Committee van het IOC.

“De beslissing om exclusief met Brisbane te spreken heeft ons verrast. We vragen het IOC om de andere nominaties nogmaals te evalueren”, aldus de gemeenteraad van Seoul.

Voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité: Thomas Bach.

Nieuw systeem net zoveel kritiek

De gaststad voor de Spelen van 2032 wordt de eerste stad die wordt geselecteerd volgens de nieuwe IOC-selectieprocedure.

Het IOC heeft het oude systeem van het vermijden van een “ratrace” tussen naties verlaten. In 2019 kwamen ze met het nieuwe systeem van voorkeurskandidaten.

Zo willen ze voorkomen dat steden hallucinerende bedragen uitgeven om zichzelf te beschrijven. Dit heeft in het verleden ook geleid tot omkoping van IOC-leden.

Veel losers die zich geen nieuwe kandidaten meer voelen

Thomas Bach, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité

Volgens Bach waren er ook “te veel verliezers die geen zin meer hebben na een nieuwe nominatie”.

Het nieuwe voorkeurssysteem haalt echter ook de wind naar voren.

Qatar, Indonesië, India en Noordrijn-Westfalen in Duitsland zijn teleurgesteld dat ze hun project niet konden verdedigen en geven het IOC nu de schuld van het gebrek aan transparantie.

Deze zomer worden in Tokio de Olympische Zomerspelen gehouden. In 2024 is Parijs het gastland en in 2028 gaan de atleten naar Los Angeles. Als Brisbane eindelijk groen licht krijgt, wordt het na Melbourne 1956 en Sydney 2000 de derde Olympische stad van Australië.

READ  Kembali ke pembukaan Zuiderpark pada tahun 1925