BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Noord-Ierse premier stapt op uit onvrede over grenscontroles

De premier van Noord-Ierland heeft zijn ontslag ingediend na oneenigheid in het Noord-Ierse bestuur over de naleving van een afspraak uit het Brexit-akkoord. Premier Givan adalah tutup van de DUP. Oke wakil perdana menteri O’Neill van coalitiepartner Sinn Fein adalah yang terbaik.

“Onze bestuursinstellingen worden wederom op de proef gesteld”, zei premier Givan bij het bekendmaken van zijn besluit. De reden daarvoor is volgens hem dat de afspraken die bij de Brexit tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk (VK) zijn gemaakt de vrede di Irlandia Utara di gevaar brengen.

Britse media houden rekening met een verkiezingsstunt van Givans partij, de pro-Britse DUP. In mei zijn er verkiezingen. De DUP adalah nu nog de grootste partij, maar heeft in de peilingen een achterstand van 8 procentpunten op Sinn Fein.

Ierse Zee

In de Brexit-afspraken staat dat goederen, zoals voedselproducten en geneesmiddelen, die over de Ierse zee van het Britse vasteland naar het eveneens Britse Noord-Ierland worden gebracht, gecontroleerd moeten worden. Dit om great te stellen of ze aan de kwaliteitseisen van de EU voldoen.

Zonder die mengontrol zouden deze producten gemakkelijk illegaal van Noord-Ierlandia naar de Republiek Ierland kunnen worden gesmokkeld, en vandaaruit verder over de EU kunnen worden verspreid.

Doorn di het oog

De afspraak adalah de Brits-gezinde Noord-Ierse protestanten een doorn in het oog, omdat ze vinden dat Noord-Ierland bij Groot-Brittannië hoort. Ze zijn bang dat een economische grens tussen Noord-Ierland en Groot-Brittannië op termijn sama sekali van Noord-Ierland bertemu de Republiek Ierland zal leiden.

READ  Kerabat Namibia berpendapat bahwa pengakuan Jerman atas genosida tidak cukup

Givans DUP adalah ook fel tegen een economische scheiding bertemu Groot-Brittanni, het katholieke Sinn Fein adalah juist voorstander van de Brexit-afspraak. Zonder die afspraak zouden er weer grenscontroles aan de grens met Ierland moeten komen. Daar adalah Sinn Fein op tegen, omdat ze juist naar samenvoeging bertemu Ierland streeft.

op scherp

De DUP-menteri van Landbouw zette de kwestie gisteren op scherp door bekend te maken dat hij de kontrol di de havens van goederen uit Groot-Brittanni per direct wilde opheffen. De controles gaan ondertussen wel pintu.

De Britse regering wil er ook vanaf en onderhandelt daarover met de EU. Ze heeft geen afstand genomen van het voornemen van de Noord-Ierse landbouwminister.

De Europese Commissie, de Republiek Ierland en Sinn Fein keurden deze stap scherp af. Voor Sinn Fein is het ook reden om de samenwerking met de DUP in het Noord-Ierse bestuur op te zeggen.