BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Oefen Nederlands bij Taalcafé online

Amersfoort Door de maatregelen van Corona kunnen veel van de geplande activiteiten niet doorgaan. Dat gebeurde ook met de taalcafés in het DigiTaalhuis, waar bezoekers naar de bibliotheek komen om met vrijwilligers de Nederlandse taal te oefenen.

DigiTaalhuis wilde iets bieden zodat mensen bij afgelaste activiteiten de Nederlandse taal konden blijven oefenen. De vraag was of dit op internet zou werken.

Taaldocent Emma van Ameijde van DigiTaalhuis maakte zich klaar om aan het werk te gaan en creëerde een wekelijks online programma dat begon onder de naam Online Taalcafé. Ondertussen komen deelnemers en vrijwilligers elke week bij Zoom, wat vooral erg leuk is.

Spreek- en taalspelletjes Elke week staat er tijdens het Online Taalcafé een ander onderwerp centraal, dat Emma inleidt met een video van bijvoorbeeld jeugdnieuws of muziek of door een stuk voor te lezen. Onderwerpen als het schoolsysteem in Nederland, het winterweer of dromen voor de toekomst komen aan de orde. Dit wordt in kleinere groepen besproken in de Zoom brainstormruimten. Elke groep heeft een taalvrijwilliger om het gesprek te leiden. Aan het einde van het Online Taalcafé-uur komen de deelnemers weer bij elkaar en sluiten ze vaak af met een taalspel. De actieve taak “Zoek iets in uw huis dat begint met de letter …” blijkt de favoriet te zijn.

Ik werk nog steeds op een leuke manier met de taal

Hoewel online café Taalcafé een digitale activiteit is, slaagt het er toch in om ervoor te zorgen dat iedereen zich op zijn gemak voelt, veiligheid ervaart en de ruimte krijgt om op een leuke manier met de taal om te gaan. Emma: ,,, er komen elke week meerdere deelnemers bij, waardoor ze bekende gezichten zijn. Daarnaast spelen vaste taalvrijwilligers een belangrijke rol. Dit maakt het vertrouwder en leuker. “

READ  Ernstige gevolgen voor het Coronavirus-toerisme: "Bali en ...

Train een uur per week Timur uit Rusland, Izzet uit Turkije en Fifi uit Indonesië wonen allemaal in Amersfoort en delen Taalcafé online. Izzet werkt als orderpicker en probeert tijdens zijn werk Nederlands te spreken met andere mensen omdat hij wil oefenen. Maar gemakkelijk is dit niet, en door de Corona heeft iedereen een mondmasker, wat het lastiger maakt.

Bij Taalcafé online kan hij een uur per week Nederlands oefenen. Taalcafé online staat nu ook op zijn programma voor Timor. Zo weet hij dat hij minimaal een uur per week de Nederlandse taal oefent. Ook leert hij graag meer over de Nederlandse cultuur via Online Language Café.

Fifi ging altijd naar het Taalcafé in het Eemhuis. Dit mist ze en daarom kwam ze online naar Taalcafé om weer nieuwe mensen te ontmoeten en ze vindt haar erg leuk.
Ze praat vooral graag over een onderwerp.

Betrokken Er is nog plaats voor nieuwe Taalcafé-deelnemers online en wie de Nederlandse taal wil oefenen is meer welkom. Aanmelden is niet nodig.

Het Online Taalcafé is op maandag van 10.00 uur tot 11.00 uur en op woensdagavond van 19.00 uur tot 20.00 uur.

Meer informatie over Taalcafé is online te vinden en de Zoom-link op: www.bibliotheekeemland.nl/online-taalcafé.