BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Oranje moet zoveel mogelijk scoren tegen Gibraltar Gibraltar

Victoria Stadium in Gibraltar waar het Nederlands elftal dinsdagavond het doelsaldo moet vergroten in hun WK-kwalificatiewedstrijd tegen de Britse Kroonkolonie.Nederlandse foto hoogte / AFP

Het Nederlands Elftal heeft dinsdag voor het eerst weer een test, na de vrouwenuitspraak van afgelopen zaterdag tegen Letland. Hij speelde voetbal in Gibraltar, de glorieuze Britse amateurkroonkolonie, met clubs als Glacis United, Bruno’s Magpies en Europa FC, die allemaal in één stadion speelden, Victoria Stadium.

“In dat ene stadion wordt de hele dag voetbal gespeeld”, zei bondscoach Erwin van de Loy, die in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Gibraltar speelde. De hele competitie is er, ook voor vrouwen.

“Er is mij verteld dat er zestig sporten worden beoefend”, zegt Michael van Praag, een lid van de raad van bestuur van de UEFA, wiens portefeuille toebehoort aan Gibraltar. De Spanjaarden houden de grenzen al jaren gesloten. Mensen konden het schiereiland niet verlaten. Ze hadden niets te doen en zaten vast. Ze lazen een boek, richtten een boksclub op en een dartclub. Zo ontstonden talloze sportclubs en competities. Stone Sports, op een perceel van niets.

rock met apen

Gibraltar is Brits, met een bevolking van ongeveer 35 duizend, die leeft van toerisme en handel, onder andere met een beroemde rots met apen. Inmiddels is bijna iedereen ingeënt tegen het coronavirus, en afgelopen week gingen cafés en restaurants weer open. In het voetbal staat Gibraltar op de 195e plaats op de FIFA-ranglijst (Nederland 14), na de moeilijkheid om toegang te krijgen tot de internationale confederaties. Gibraltar heeft via CAS toegang gekregen tot het UEFA-lidmaatschap. “Dus de FIFA kan ze niet meer weigeren.” Van Praag bezocht Sepp Blatter persoonlijk om zijn WWF-lidmaatschap in 2016 af te ronden. Vooral The Rock with the Monkeys is beroemd. “Ze bijten je en grijpen je bij de nek. Het is niet zo leuk.

Duizenden Spanjaarden steken dagelijks de grens over om te werken in Gibraltar, in hotels en in de horeca. Alles is compact, klein en dicht op elkaar gebouwd. In het “Verdrag van Utrecht” van 1713 ging Gibraltar “eindelijk” in Engelse handen. Spanje daagt deze situatie nog steeds van tijd tot tijd uit. Van Praag: “Dat was tot voor kort hot met twee landen in de Europese Unie. Spanje heeft uit protest al meerdere keren de grens gesloten en er is maar één rijstrook.”

Van Praag ging meerdere keren naar Gibraltar. “Je landt op een relatief korte landingsbaan. Dan moeten ze de schotten sluiten, want verkeer uit Spanje moet over de landingsbaan om bij Gibraltar te komen. Het stadion is enorm verbeterd. Ik was erbij betrokken. Er was ook een optie voor nieuwbouw: South Rock Het was Dit is een geweldige plek, waar je bij mooi weer Marokko kunt zien. Maar dan blijkt dat deze plek naast een schietbaan van het leger zal zijn. Toen besloten ze het oude stadion te renoveren. Nu voldoet het aan de normen.

kunstgras

Het veld is geen erg goed kunstgras. “Het is een amateurverblijf met kleine kleedkamers”, zegt bondscoach Frank de Boer. Het doel is om zoveel mogelijk doelpunten te maken, zeker nu Nederland in de WK-kwalificatiewedstrijd verloor van Turkije en slechts met 2-0 won van Letland. Het doelsaldo kan cruciaal zijn. Veel aanvallers zou De Boer echter niet verzinnen. In het huidige voetbal gaat het om veel beweging, hoog tempo, waardoor de tegenstander niet op adem kan komen. Dan moeten we minimaal vijf keer kunnen scoren.

In de recordwedstrijd tegen San Marino, bijna tien jaar geleden in Eindhoven, stond het na iets meer dan een kwartier op 3-0. Voor kleine landen is dat vaak de remedie: zo snel scoren dat ‘de koppen eraf beginnen te vallen’, zoals De Boer het stelt.

Middenvelder Frenkie de Jong kijkt uit naar de wedstrijd, al is er weinig eer voor de profspelers. Volgens de algemene mening faalt de lage score, als er veel wordt gescoord, zou de tegenstander er niets aan kunnen doen. “Voetbal is altijd leuk. Je kunt ook plezier krijgen en je goed voelen in een wedstrijd als deze tegen Gibraltar, als je bijvoorbeeld mooie groepen laat zien.”

De voltooiing van de

De Oranjemannen trainden maandag om te finishen en De Jong, niet de speler die veel doelpunten maakte, was in vorm. “Je hoeft niet per se veel goals te maken. Het gaat erom als team vaker te scoren. De spits zal snel denken: oh, ik kan mijn gemiddelde oppikken. Dat is prima, maar wees niet te egoïstisch.”

Vooral de collega van De Boer, Erwin van de Loy, was verrast door zijn bezoek. Met een grote bus kwamen we aan in Gibraltar. Dan moesten we in pick-up trucks, anders kon je die straten niet oversteken. Op een gegeven moment was het een ongelooflijk geluid. Achter het doel staat vermeld. Toen we trainden kwam hoofdtrainer Nico-Jan Hoogma van de KNVB net met het vliegtuig aan. Ik schrok helemaal van zo’n vliegtuig, 100 meter van het veld.

READ  Caitlyn Jenner Menjadi Pemilik Tim Balap Wanita: 'Saya Akan Menang' | olahraga lainnya