BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Rechtbank: Voorwaarden voor heropening sportscholen zijn illegaal

Voorwaarden die het demissionaire kabinet stelt aan de heropening van sportscholen op 19 mei zijn niet illegaal. Dat heeft de Haagse rechtbank vrijdag in twee zaken geoordeeld Anders Korte actie tegen de staat. Het werd gelanceerd door een groep van zestig sportscholen en de Fitness Is Medicine Foundation. De uitspraak houdt in dat sportscholen zich moeten houden aan Vereisten voor het openen.

Fitness Is Medicine en 60 sportscholen hebben gevraagd om volledig te heropenen. Binnensporten mag weer voor twee en een halve week, maar er geldt een maximum van dertig personen per zaal en iedereen moet anderhalve meter afstand van elkaar houden. Volgens de eisers besteedt de interim-regering onvoldoende aandacht aan hun financiële situatie en het belang van sport voor de volksgezondheid met de gestelde voorwaarden. Ook zou de regering niet voldoende hebben aangetoond dat deze maatregelen nodig waren.

De rechter oordeelde vrijdag in het voordeel van de staat. De voorwaarden dienen een “legitiem doel”, namelijk het beperken van het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus. Als er enige vraag is over de beperking van grondrechten, zoals bewegingsvrijheid, wordt dat volgens de rechter “noodzakelijk en evenredig” geacht.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kinderombudsman: Maatschappelijke activiteiten op school organiseren voor mbo-leerlingen

READ  Het megasportevenement gaat van start in Azië: meer sport dan games