BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

“Samen naar de kroeg gaan, winkelen en sporten – bijna alles is nog mogelijk in Zweden, maar zelfs er is steun voor het coronabeleid neemt nu snel af”

“Samen naar de kroeg gaan, winkelen en sporten – bijna alles is nog mogelijk in Zweden, maar zelfs er is steun voor het coronabeleid neemt nu snel af”

In Uppsala, Zweden, zijn de winkels gewoon open, maar de vuilnisbakken waarschuwen je: Corona is nog niet voorbij, blijf op afstand.AP-afbeelding

Waar ben je nu en hoe geniet je ervan?

“Ik ben sinds gisteren in Stockholm, in een hotel midden in het stadscentrum, en heb vanmiddag een kopje koffie gedronken op het balkon! Een plezier dat nu alleen op heel weinig plaatsen in Europa kan worden bereikt. afstand, en met moderne spatborden tussen de tafels, wat het er natuurlijk net zo mooi uitziet als al het andere in Zweden. Mensen lopen vrolijk door de straat, vaak zonder maskers. Als je, net als ik, gewend bent aan een heel ander Corona-behandelingsregime een jaar in Duitsland, is dit een volkomen vreemde ervaring. ”

Wat onderscheidt het Zweedse coronabeleid?

Bijna niets is verboden in de Corona-regio in Zweden. Er zijn alleen aanbevelingen met betrekking tot afstand bewaren en het dragen van mondkapjes, waar niet iedereen zich aan houdt. Scholen, winkels, zwembaden en restaurants zijn gewoon open, zij het met beperkingen. Zo mag je na 20.00 uur niet meer uit eten gaan of alcohol kopen. Mensen kunnen naar voetbaloefeningen en naar de kapper. Thuiswerken wordt aanbevolen, maar is niet verplicht. In Zweden is er zelfs geen verbod. Maar op straat is het stil. En de laatste tijd wordt het moeilijker. Het gebruik van gezichtsmaskers in het openbaar vervoer wordt bijvoorbeeld sterk aanbevolen.

Misschien zouden de Zweden zeer tevreden zijn met deze aanpak.

Denk je dat. Maar als je mensen vraagt ​​of ze denken dat ze nog steeds een relatief normaal leven kunnen leiden, zijn hun ogen groot: helemaal niet! Ze denken dat dat een zware last op hun leven legt. Gisteren vroeg ik de jongens in een café of ze daar elke avond bier dronken. Nee, dat hebben ze al vijf maanden niet meer gedaan. Een jongen had zijn eigen levensmiddelenwinkel en die was slecht gegaan, dus werkte hij als bediende in een pakhuis. Twee anderen werken in een kledingwinkel en waren constant bang om besmet te raken.

Het was dus een heel ander jaar voor de Zweden, zeker nu het niet goed gaat met de economie. De krimp is in Zweden groter dan in Nederland. Dit komt door de instortende wereldeconomie, maar ook omdat mensen al deze aanbevelingen serieus nemen. Zoals de jongen van dat restaurant zei: de overheid houdt alles open, maar we moeten ons aan allerlei afspraken committeren. Dit is ook moeilijk.

Staan de Zweden nog steeds achter het Corona-beleid?

Zeker tijdens de eerste golf steunde een ruime meerderheid het coronabeleid van premier Stefan Leuven. Dit sluit ook aan bij de Zweedse traditie van een sterke verzorgingsstaat, die tegelijkertijd grote waarde hecht aan de individuele keuzes en verantwoordelijkheden van burgers. Ook de gecontroleerde opbouw van kudde-immuniteit was succesvol. Als je de sterftecijfers in Zweden en Nederland vergelijkt, liggen ze niet ver uit elkaar. Maar de steun neemt nu snel af. Het Zweedse model staat voor het eerst echt onder druk. Een bekende epidemioloog met wie ik sprak, zei dat het systeem de politiek al heel lang verpest heeft, ook al hebben de Zweden altijd meer gemogen dan andere landen. Het einde van de tunnel is niet in zicht.

Opvallend is dat de procedures nu strenger zijn.

Dat klinkt heel raar. Maar terwijl de kritiek op het Zweedse coronabeleid toeneemt, zijn er weliswaar geen demonstraties of rellen zoals in Nederland, maar er zijn ook veel mensen die een hardere aanpak willen uit angst voor de derde golf en de nieuwe varianten. Het contrast tussen flexibiliteit en precisie, dat je in Nederland ziet, begint ook in Zweden te ontstaan. Er broeit iets.

Deze polarisatie past niet erg bij dit land. Zweden leven en laten ze leven, ze houden er niet van om met elkaar over iets te praten. Veel mensen in de metro dragen geen gezichtsmasker, maar niemand zegt er iets over. Daarnaast zijn veel Zweden trots op het positieve imago van het land: Volvo, APA, Ikea. Ze willen die foto niet uitgesmeerd zien. Iedereen die kritiek levert, wordt al snel een soort verrader.

En jij, zou je iets leuks doen terwijl je dat mocht? Wil je shoppen of naar het museum gaan?

“Nou, veel musea hier zijn weer gesloten, ik weet niet waarom. Maar ik liep vanmiddag tussen de afspraken door de cosmeticawinkel binnen om nagellak te kopen, gewoon omdat ik het kan. Het probleem is dat je allerlei leuke dingen kunt doen , zoals uit eten gaan Diner, maar het geeft je ook een ongemakkelijk gevoel. ik moet over een paar dagen naar huis komen en wil niet het risico lopen iemand daarbinnen te besmetten. maar het is nog steeds leuk om over straat te lopen en kinderen te zien spelen overal en mensen genieten van de balkons.

READ  Perang yang Tak Disebutkan: Mengapa dunia sepak bola bungkam soal Israel dan Hamas? | sepak bola