BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Sportscholen zijn nog steeds gesloten: tips om thuis te werken | gezond

Bewegen is goed voor je gezondheid en is vooral in deze onverwachte tijden belangrijk als mentale ondersteuning. We zijn echter minder gemotiveerd om op ons lichaam te reageren. Hoe kunnen we het tij keren?
Sinds de verplichte sluiting van sportscholen in december zijn we minder actief geweest. Uit onderzoek uitgevoerd door NL is actief Blijkbaar komt dat vooral omdat veel mensen de sportschool missen. Ten minste 92 procent van de mensen verwacht bijvoorbeeld fitter te worden zodra sportscholen weer opengaan en 89,3 procent gelooft dat ze er gelukkiger van worden.


citaat

Hoe langer de sportscholen gesloten blijven, hoe gemakkelijker het voor mensen zal zijn om zelf motivatie te vinden

Norte Randage, Personal Trainer

Aan het begin van de Corona-crisis was het duidelijk dat mensen enthousiast waren om voor zichzelf te beginnen, zegt Norte Randage, personal trainer bij de sportschool in Amsterdam. Gewichten beginnen online te haasten, yogamatten en springtouwen zijn populair en advies over de beste lessen is online gedeeld.

We zijn nu een paar maanden later en het lijkt erop dat we het ook allemaal hebben meegemaakt, ook vanuit wiskundig oogpunt. Dat is jammer, want een uurtje trainen is een goede manier om aan de dagelijkse sleur te ontsnappen. En waar mensen aanvankelijk nog actief deelnamen aan lessen als Home Sweat Home, Fit at Home of HomeGymDay, is er ook weinig nieuwigheid. “Hoe langer de lockdown-periode en hoe langer de sportscholen gesloten blijven, hoe gemakkelijker het voor mensen is om zelf gemotiveerd te raken”, zegt Randage.

READ  Coronablog: Paul Magnette: “We hebben collectief een fout gemaakt in de laatste adviescommissie” - België

De sociale component is belangrijk

Het laat duidelijk zien dat de sportschool niet alleen het sporten gemakkelijker maakt, maar ook rekening houdt met de functies, ruimte en kennis die coaches ter beschikking staan, maar dat de sociale component zeker niet onderschat mag worden. “Het helpt om anderen te zien spelen”, zegt gedragsexpert Hanneke de Bruin. Oefen je jezelf, terwijl je kijkt hoe anderen ook sporten, dat zou je kunnen noemen Impact van het publiek Spreek, aldus De Bruyne. “Als je weet dat je in de gaten wordt gehouden, kun je tijdens de training weer een stap vooruit zetten, bijvoorbeeld door nog wat langer door te gaan.”

De Bruin heeft een aantal werkbladen geschreven die bevatten Stappenplan Je zit minder en beweegt meer door het huis.

Het is moeilijk om hetzelfde effect thuis na te bootsen. De Bruin zegt dat hij zich kan voorstellen dat je in een thuisomgeving – waar je partner en kinderen rennen – daadwerkelijk het gevoel zou kunnen hebben dat je negatief wordt bekeken. Hoe sport je thuis nog? “Ga en doe iets wat je leuk vindt”, zegt Randage. “En zoek online naar lessen van coaches die je al kent of die je inspireren. We merken op dat dit helpt om langer mee te gaan, met de anonieme aanwezigheid heb je meer kans om weg te klikken.”

Hoelahoepen

De Bruin is het daarmee eens en zegt: “Ik heb onlangs een hoelahoep besteld omdat het leuk klinkt en ik nog iets aan de oefening moet doen.” Bovendien gelooft de gedragsexpert dat het helpt bij het stellen van concrete en werkbare doelen. “Creëer ruimte door indien nodig meubels te verplaatsen, zet vroeg een wekker en laat je partner je uit bed duwen, en beloon jezelf na een week inspannende inspanning.”

READ  Laporan terhadap Rijksmuseum atas penggunaan istilah "Persiap" dalam pameran

Ten slotte zegt de gedragsexpert dat ook de omstandigheden rondom de sport een belangrijke rol spelen. “Maak jezelf aangenamer en gemakkelijker door je goed te kleden, muziek te spelen of te sporten met een vriend. Bijvoorbeeld op afstand in het park of op een laptop.” Gedeeld verdriet is eigenlijk half verdriet. “

Motivatie om te beginnen? Lees hier hoe je je huis omtovert tot een sportschool.