BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Sportwinkels worstelen met € 160 miljoen aan onverkochte ski-uitrusting  direct

Sportwinkels worstelen met € 160 miljoen aan onverkochte ski-uitrusting direct

Door de lockdown hebben sportwinkels de afgelopen maanden nauwelijks wintersportartikelen kunnen verkopen. Daardoor hebben ze nu voor ongeveer 160 miljoen euro aan onverkochte schaatsen, skischoenen, kleding en helmen, aldus Dave Quadvlieg van branchevereniging INretail aan NU.nl. De verloren omzet in de winter komt bovenop een al dramatisch jaar, met verkoopvolumes in sportwinkels die 11,2 procent lager zijn dan het voorgaande jaar.

In het najaar bleek dat Nederlanders dit seizoen door de COVID-19 pandemie niet of nauwelijks konden wintersporten. Dit heeft uiteraard ernstige gevolgen gehad voor bijvoorbeeld verkopers van ski’s, snowboards en wintersportkleding.

Quadvlieg legt uit: “Deze producten zijn eigenlijk besteld in januari 2020, toen Corona nog geen rol speelde. Retailers zijn dus verplicht om ze af te nemen.”

“Maar door negatief reisadvies voor wintersportgebieden kocht niemand skimateriaal. Maar de winkels kochten daarvoor voor 168 miljoen euro aan spullen.”

Koning Winter bracht wat opluchting

Gelukkig voor de verkopers hief King Winter pas twee weken geleden zijn hoofd op, zodat ongeveer 5 procent van de winterspullen werd verkocht. ‘Denk aan hoeden, wanten, skibroeken voor kinderen en ski’s. Maar de overgrote meerderheid ligt nog in het magazijn.’

Kun je het volgend jaar niet verkopen? Quadvlieg zegt dat het niet zo eenvoudig is. Ten eerste komen er volgend jaar nieuwe modellen, kleuren en innovaties. “Maar het allerbelangrijkste: het geld van de ondernemers zit in die onverkochte items. De opbrengst van de verkoop heb je nodig om de collectie voor deze lente en zomer te kunnen betalen. Tegelijkertijd moeten winkeleigenaren ook daadwerkelijk pre- verkoop – bestellingen voor het winterseizoen. Volgende. Dit is een bijna onmogelijke taak met grote risico’s. “

READ  FIFA menyetujui 26 pemain untuk pemilihan Piala Dunia - sepak bola nasional

Het dramatische winterseizoen was erg slecht voor retailers, aangezien de rest van 2020 ook niet goed was. Zo daalde de omzet in maart en april, toen ook de lockdown van kracht was. Dit was een daling van respectievelijk 32,8 en 26,4 procent ten opzichte van dezelfde maanden in 2019.

De laatste maanden van 2020 waren ook spannend

Daarna stegen de verkoopaantallen weer en daalden vervolgens met 30,3 procent in november. December werd met 45,3 procent de slechtste maand van het jaar, omdat het kabinet besloot niet-essentiële winkels te sluiten.

Dit betekent natuurlijk een extra klap voor winkeliers, die al besloten hebben teamsporten, zoals voetbal en hockey, niet toe te staan. “Dat zie je natuurlijk terug in de omzet. Net als in het voorjaar, toen die sporten ook tijdelijk verboden werden.”

“Afgelopen zomer was er in heel Europa geen yogamat verkrijgbaar.”

Dave Quadflege, in de detailhandel

Enerzijds is de verkoop van thuissportartikelen juist toegenomen. “Afgelopen zomer was er in heel Europa geen yogamat meer verkrijgbaar”, zegt Kwadflege. “Er waren ook geen gewichten.” Daarnaast zijn er diverse wandel- en hardloopschoenen verkocht.

“Maar door de lockdown kochten veel mensen die schoenen online, zonder deskundig advies. Ik zag dat atleten daardoor niet altijd de juiste schoenen kochten, met blessures tot gevolg.”

Quadvlieg is dan ook ontevreden over het feit dat het kabinet dinsdagavond aankondigde dat overbodige winkels voorlopig op zeer beperkte wijze hun deuren mogen openen. “We zijn echt essentieel. Kijk bijvoorbeeld naar snoep- en alcoholwinkels. Ze kunnen helemaal open zijn. Maar de winkels die de gezondheid van mensen kunnen verbeteren, zijn gesloten.”

READ  Kesuksesan Manyang den Helder dalam pencak silat NK