BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Vlotte start van de nieuwe Corona-regels in winkels en sportscholen: ‘Heel goed tot nu toe’ | het interieur

Retailers hadden de eerste dag dat mondkapjes weer verplicht werden in winkels nogal wat last. Weinigen vergeten een mondmasker mee te nemen, maar volgens brancheorganisatie INretail accepteert het merendeel van de shoppers de regels. Tot nu toe zijn er geen grote problemen geweest met coronaproof examens in sportinstellingen.
“Alles lijkt goed te gaan”, zegt een woordvoerder van de Winkeliersvereniging. Volgens INretail is het belangrijk om de Corona-maatregelen op te volgen om de sterke stijging van het aantal besmettingen in te dammen.

Ook het imago in de Blokker-winkel is positief. “Mensen zijn er heel goed in”, zegt een woordvoerster. Ze denkt dat dat ook komt omdat het niet de eerste keer is dat mondkapjes verplicht zijn in winkels. De eerste keer is natuurlijk een wat grotere stap dan nu. En iedereen wist een beetje dat het weer zou gebeuren.” Ook herinneren de posters mensen aan de onderkant van het mondstuk bij aankomst, en de maskers verkopen weer goed.


citaten

Mensen hebben het idee: het moet, laten we het nog een keer doen. Je wilt gewoon helpen en ik hoop dat dit de cijfers naar beneden haalt

Het werk van de woordvoerder

vergeten

Zakelijk spreekt op zaterdagochtend over een “zeer gemakkelijke overstap”. De meeste bezoekers van de vestigingen van de budgetwinkelketen reageerden goed, aldus een woordvoerder. “In onze winkels droeg geen enkele klant aanvankelijk een masker, meestal omdat ze er niet eerder over hadden nagedacht”, zegt hij. “Sommigen draaiden zich om en vertrokken, misschien om eerst het mondstuk te pakken.”

READ  Meteorologische Zaal op Veldhovense St. Maartenkerk | Veldhoven

Winkelmedewerkers zijn ook verplicht om de hele werkdag een mondkapje te dragen. In de procedure wordt benadrukt dat dit voor medewerkers soms lastig kan zijn, maar er is een algemeen begrip. Blokker reageerde met ontslag. “Mensen hebben het idee: dit moet gebeuren, dus we doen het nog een keer. Je wilt gewoon helpen en ik hoop dat dat de cijfers naar beneden haalt.”

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

In de sportschool wordt corona proof gecontroleerd. De nieuwe Corona-regels betekenen ook dat het Corona-certificaat moet worden geverifieerd in sportscholen en binnenruimtes van sportclubs. © Jeffrey Grunweg

Met de feestdagen in aantocht is dit voor veel retailers de belangrijkste tijd van het jaar. INretail nodigt ondernemers dan ook uit om hun kerst- of sinterklaasacties zo vaak mogelijk te verspreiden, om zo een toestroom van grote groepen klanten te voorkomen. Ook doet de Ondernemersvereniging een beroep op het winkelend publiek om samenklontering te voorkomen. “Wees logisch, gebruik bijvoorbeeld je werktijd thuis om ‘s middags een cadeautje te kopen.”

Sportclubs

De nieuwe Corona-regels betekenen ook dat het Corona-certificaat moet worden geverifieerd in sportscholen en binnenruimtes van sportclubs. Bij twee grote sportfederaties gaat het tot nu toe goed. “Het gaat goed”, zegt Floris Heuer, bestuurslid van Kampung in Utrecht, met ruim 6.500 leden die verschillende sporten beoefenen. “Mensen zijn begripvol en vriendelijk.” Ook waren ze opgelucht dat de Coronapas niet gold voor amateursporten in de buitenlucht, zoals de Schatkist aanvankelijk bedoeld had.

Volgens Ad Westerhof, voorzitter van de 2.200 leden tellende Amsterdamse voetbalclub AFC, een van de grootste amateurverenigingen van Nederland, zijn de controles tot nu toe zonder problemen verlopen. “Tot nu toe, zo goed.” Vrijwilligers die de kleedkamers en club controleerden, zagen een paar ouders zich omdraaien toen ze erachter kwamen dat ze zonder Corona-ticket niet naar binnen konden. Alle wedstrijden gingen zaterdag door.

READ  Bedreigd en verstopt: 'De veiligheidsdiensten lieten een Nederlandse infiltrant aan zijn lot over' | het interieur


citaten

Soms worden ze zelfs uitgescholden omdat ze van mening verschillen. Maar ik heb de regels natuurlijk niet uitgevonden

Lacco Lounge receptioniste in Kojek

een vloek

Westerhof zei eerder dat hij beveiligers moest inhuren om QR-codes te controleren, maar zijn club kon zaterdag nog steeds vrijwilligers aan. Bij de Kampung Sportfederatie waren er vandaag vier vrijwilligers aanwezig om de clubs te bekijken. Andere ingangen naar de binnenruimtes waren gesloten.

Toch gaat het niet overal van een leien dakje. Bij sportschool Laco in Cuijk hebben ze er bijvoorbeeld hun handen vol aan Corona-examen doen Met tientallen ouders die elke les zwemmen. “Ouders zonder sollicitatiegegevens moeten naar buiten of door de wachtruimte achterin lopen. Dit mag alleen als ze een mondkapje hebben. Er zijn ook ouders die ruzie maken.” Soms vloeken ze omdat ze het er niet mee eens zijn. Maar ik heb de regels natuurlijk niet uitgevonden.”


Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:

Je kunt onderaan dit artikel reageren. Opmerkingen worden alleen met de volledige naam geplaatst. We doen dit omdat we willen praten met mensen die onderschrijven wat ze zeggen en hun naam erop zetten. Als u nog steeds uw naam moet invoeren, kunt u dit doen door rechtsboven op onze site op “Inloggen” te klikken.

READ  Sedikitnya 129 suporter sepak bola tewas dalam kerusuhan di sebuah stadion di Indonesia hari ini