BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Zo maak je de perfecte nasi goreng | koken en eten

koken en etenEr is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van Indonesische keukenbijbelEn je gebakken rijst kan niet mislukken.
Nasi goreng betekent in het Indonesisch niets meer dan gebakken rijst (goreng) en gekookt (nasi). “Het is traditionele nasi van de dag ervoor”, zegt Maureen Tan. “Rijst is een belangrijk voedsel en een zonde die moet worden geëlimineerd.” De basis van nasi goreng is sjalot, knoflook, sojasaus en gemalen peper in een vijzel. “Bamboe wordt traditioneel gemalen, maar malen met een keukenmachine of staafmixer is ook voldoende”, zegt Tan. “Nog sneller en makkelijker dan peper is sambal oleek, ingelegde rode peper. Dat noemen we kooksambal en we serveren het niet snel bij het avondeten.”

Ik ben vergeten voor ontbijt of diner

Deze regel boemboeBak in neutrale olie – zonnebloem- of arachideolie – of ghee, tot ze licht gekarameliseerd zijn. Dan kan de rijst er doorheen. “Je kunt er ook allerlei restjes mee maken. Een paar eetlepels kip of een fijngesneden stukje vlees.” Er is geen vast recept, daarom zijn er talloze soorten nasi goreng. “In Indonesië bakken we wat koude rijst, doen er gebakken eieren bij en het ontbijt is klaar.”

In Nederland kennen we Nasi Göring vooral van het avondeten. Je kunt er ook een ei doorheen kloppen. “Roer de bamboe in de pan aan de kant, klop een ei los en haal er een roerei uit”, legt Tan uit. Zet dit mengsel als het klaar is opzij, waarna de koude rijst in de pan kan. Je bakt dit goed en haalt het uit elkaar. Roer dan alles door elkaar.” Roer de tan tot slot door wat sojasaus, chilisaus of tomatenketchup.” Dat heb ik van mijn moeder geleerd. Een beetje sojasaus en een beetje tomatenketchup. Het maakt de kleur wat roder en geeft de rijst een licht zure en frisse smaak. Je kunt niet dezelfde ketchup proeven.”

READ  Kepulan asap sepanjang 15 kilometer membubung, evakuasi dimulai

Giet de rijst niet af

Terug naar rijst. Wat zijn de geschikte soorten? Tan raadt volkoren rijst aan, zoals rode rijst. Of natuurlijk bruine rijst uit Indonesië. Deze zijn heerlijk en blijven lekker stevig. Maar je kunt ook jasmijn- of pandanrijst gebruiken. Zorg dat het geen snelkokende rijst is.” Ook is het belangrijk dat de rijst niet te zacht is.” Veel mensen koken rijst in veel water en gieten het vocht daarna af. “Rijst is vaak te zacht om snel te bakken”, zegt Tan. Zo werkt het: Spoel de rijst een paar keer af onder koud stromend water en ga er met je vingers in. Je zult merken dat het spoelwater een beetje melkachtig wordt. Dit is het extra zetmeel dat u verwijdert. Hierdoor zal de rijst een beetje uit elkaar vallen. Na ongeveer drie keer werd het water zuiverder.”

Doe dan de rijst in de pan en giet met één vinger water over de rijst. Voeg een beetje zout toe, dan op middelhoog vuur en laat het goed koken. Het water verdampt en op een gegeven moment begint de rijst pitjes te vormen. Tan: “Laat het dan nog een minuutje koken, tot je echt geen vocht meer ziet. Haal nu de pan van het vuur. Draai het nu een keer heel goed om – niet omdraaien terwijl het kookt, jij’ maak de pap niet – en laat het nog 20 minuten staan ​​​​met het deksel erop.” “

Kleed mijn mensen mooi aan

Indiërs die nasi goreng eten als avondeten, serveren er altijd een met gebakken eieren handelaren Met, zegt Tan. Dit is een zoetzure knapperige optie. Tan zelf doet er op het einde nog wat gesnipperde groene uien bij, die ze niet roert. “En als je het echt wilt versieren, serveer het dan met saté en wat kroepoek.”

READ  Menyesuaikan wajib belajar di Indonesia membutuhkan waktu bertahun-tahun, tetapi pendidikan terus berlanjut | Saat ini

Handel optie. Uit: De Indonesische keukenbijbel © Sven Benjamin

Attar Recept (zoete en zure komkommer, Akar Ketmon)

ingrediënten
90 ml rijstazijn
Halve theelepel zout
Halve theelepel gemalen zwarte peper
2 Al Rahi
1 rode paprika (optioneel), in dunne plakjes
1 sjalot, fijngesnipperd
2 middelgrote komkommers, in de lengte doorgesneden en vervolgens diagonaal gesneden

Voorbereiding
1. Meng rijstazijn met 2 eetlepels water, zout, zwarte peper, palmsuiker en eventueel rode peper en sjalotten. Verwarm het mengsel in een pan op middelhoog vuur en zet het vuur uit zodra het kookt. Laat het 5 minuten afkoelen.

2. Meng het met de komkommer en laat de smaken minimaal 20 minuten intrekken. Bewaar ingelegde komkommers in een luchtdichte verpakking in de koelkast tot gebruik.

In deze aflevering van Indo Food leren Job en Perry hoe je nasi goreng maakt met makreel: