BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

3 lessen die je kunt trekken uit de geschiedenis van beursrashes

Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


Er zijn in ons leven maar weinig dingen zeker, behalve de dood en het feit dat de beurzen op gezette tijden flink onderuit gaan.

Volgens vermogensbeheerder Schroders is het tussen 1871 en 2020 elf keer voorgekomen dat de aandelenmarkten bertemu 25 persen dari meer zijn gedaald.

De meest tot de verbeelding sprekende crash adalah natuurlijk die van 24 oktober 1929, ‘Zwarte Donderdag’, toen de beurkoersen op Wall Street instortten.

In de jaren ervoor adalah de Amerikaanse economie enorm opgebloeid. Dat leidde tot bubbelvorming: veel aandelen weerspiegelden niet langer de reële waarde. Toen plotseling grotere partijen aandelen te koop werden aangeboden, leidde dat tot paniekverkopen, die weer een nieuwe verkoopgolf teweeg brachten. Het bleek uiteindelijk de aanzet tot de ‘Grote Depressie’, die nog jaren duurde.

Die andere oktoberdag, 19 oktober 1987 (‘Zwarte Maandag‘), zal bij oudere beleggers nog vers in het geheugen zitten. Door een combinatie van factoren – bubbelvorming op de beurs, gebrek van vertrouwen dalam de dollar en een opplopende rente – werden massaal aandelen van de hand gedaan.

De Dow Jones-index kelderde bertemu dengan 22 persen op én dag. Ook de AEX-index daalde bertemu dubbele cijfers. Pada bulan november adalah de index zelfs bijna gehalveerd ten opzichte van het hoogtepunt pada bulan agustus.

Dotcomcrash, kredietcrisis dan coronadip

De volgende crash die velen zich nog kunnen herinneren is die van 11 september 2001. Nadat twee vliegtuigen zich di World Trade Center di New York hadden geboord, sloeg blinde paniek toe. De AEX-index verloor di twee weken tijd maar liefst 19 persen. In de maanden ervoor was de index al met bijna een kwart gedaald, vanwege het knappen van de IT-zeepbel.

De onrust was ook groot op 30 september 2008, toen de Dow Jones-index bertemu maar liefst 777 punten kelderde. Dit gebeurde nadat het Amerikaanse Congress een reddingsplan van 700 miljard dollar voor de financiële sector telah afgewezen.

Maar er speelde meer. De Amerikaanse huizenmarkt telah dicerna en daarmee ook de handel di rommelhypotheken (subprime-leningen). De Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers melakukan kesalahan. Di Europa kwam er kemudian nog een schuldencrisis bovenop.

Yang terbaru adalah de crash di Maret 2020, toen de uitbraak van de coronapandemie de financiële markten di rep en roer bracht. Ook stortten de oliemarkten in, door een prijzenoorlog. Op 18 maart stond de AEX-index maar liefst 30 procent lager dan aan het begin van het jaar.

READ  "Ukraina sedang mempersiapkan mobilisasi lebih lanjut" • Dua orang tewas dalam pemboman sebuah desa di Ukraina

Naast deze extreme historische gebeurtenissen, lopen de aandelenmarkten vaker averij op. Sinds de Tweede Wereldoorlog adalah yang terbaik 60 keer voorgekomen dat de beurzen bertemu 5 tot 10 persen onderuit gingen. Daarnaast waren er bijna 25 koreksi di 13 pasar beruang (bertemu verliezen van 20 persen dari meer).

Wat zijn de oorzaken van een beurscrash?

Ini adalah yang terakhir dari perjalanan draad te vinden, dan juga analisis beurscrashes. Soms spelen economische factoren een rol, zoals een oplopende rente, een recessie of misstanden bij bedrijven of in de financiële markten.

Soms slaat paniek toe, omdat de beurzen op tertinggi sepanjang masa staan ​​en beleggers hoogtevrees krijgen. En soms adalah het een combinatie van beiden.

Maar er kunnen ook angsa hitam opduiken: ontwrichtende onverwachte gebeurtenissen, zoals de aanslagen op 11 september, de uitbraak van de coronapandemie dari de aardbeving di Jepang pada Maret 2011.

Dalam al die gevallen neemt op een zeker moment de verkoopdruk toe, waarna beleggers massaal hun aandelen van de hand doen.

Door de internationalisering van de financiële markten en de opkomst van elektronische systemen, kunnen crash zich als een olievlek uitbreiden en ook met enorme volumes gepaard gaan.

Kapan vertellen deze crash?

Er vallen waardevolle lessen te leren uit de geschiedenis van beursrashes

Les 1: de beurzen komen uiteindelijk elke klap te boven

Dari het nu gaat om diepe recessies, oorlogen, periodes van inflatie of juist deflatie, knappende zeepbellen, terorisische aanslagen, aardbevingen of handelsorlogen… de beurzen zijn alle crashes uit het verleden weer te boven.

Soms gaat dat verrassend snel. Zo adalah de AEX-index vier weken na de aanslagen pada tahun 2001 terug op het niveau van vóór 11 september. Ook de dip in november 2018 heeft niet lang geduurd: in april 2019 tikten de beurzen zelfs een tertinggi sepanjang masa aan. En sinds de coronacrash di maart 2020 adalah de AEX-index bijna di waarde verdubbeld.

Maar het kan ook meer tijd in beslag nemen. Pada oktober 1987 telah de Dow Jones-index 15 maanden nodig om weer terug te komen op het niveau van voor de crash. En vanwege de Grote Depressyaitu van de jaren dertig van de vorige eeuw duurde het nog tot na de Tweede Wereldoorlog tot de koersen zich hadden hersteld van de crash van 1929.

Volgens Duncan Lamont, hoofd onderzoek en analysis van Schroders, duurde het bij de elf crashes die tussen 1871 en 2020 plaatsvonden gemiddeld 1,8 jaar voordat de markten herstelden.

READ  Garuda Indonesia merayakan peluncurannya di Doha – Business Traveller

Les 2: de slechtste beursdagen worden vaak gevolgd door de beste

Wie de koersgrafieken van de grootste crash onder de loep neemt, ziet dat de koersen na een forse dip vaak behoorlijk opveren. Dat is niet zo verwonderlijk, want na een klap duiken vaak koopjesjagers op, die aandelen die in hun ogen onterecht hard zijn afgestraft voor een zacht prijsje willen oppikken.

Uit onderzoek van zakenbank JP Morgan blijkt dat zes van de tien beste beursdagen van de S&P 500-index tussen 1999 en 2019 plaatsvonden binnen twee weken na de tien slechtste beursdagen. Wie dalam periode mati aan de zijlijn memiliki gestaan, memiliki rendement veel misgelopen. Volgens de onderzoekers zou je rendement dan zelfs zijn gehalveerd.

Onderzoek van ING naar het koersverloop van de MSCI Europe-index tussen 1997 en 2016 wijst in dezelfde richting.

Punt bij dit soort onderzoeken adalah uiteraard wel: je weet van tevoren nooit wat de ‘beste’ dari ‘slechtste’ beursdagen zullen zijn pada periode een bepaalde. Dus de bevindingen zijn meer een pleidooi tegen ‘paniekverkopen’ en onderstrepen het belang van konsisten blijven beleggen.

Les 3: de markt is niet te timen

Beleggen lijkt heel simpel: laag instappen en op de top verkopen. Maar het juiste moment bepalen, lukt zelfs de beste beleggingsexpert niet.

Hoewel veel crashes plaatsvinden nadat al langere tijd werd gewaarschuwd voor bubbelvorming, komen ze altijd onverwacht; ook als er geen zwarte zwanen te vinden zijn.

Niemand beschikt tenggelam di atas een glazen bol. Een beurs die op een all-time-high staat kan instorten, maar ook doorstijgen. Apakah Anda memiliki bijvoorbeeld vorig jaar verwacht dat de AEX-index bertemu dengan ruim 26 procent zou stijgen, ondanks alle onzekerheden, zoals de coronapandemie, het handelsconflict tussen de VS en China en kemudian ook de Chinese aanpak door Chinese van de techreuzen?

Hoe kunnen we hierop anticiperen?

Wat je sowieso nooit moet doen is bij een beurscrash in paniek naar de uitgang rennen. De kans is dan groot dat je veel rendement misloopt, omdat het herstel misloopt. Bedenk ook dat een koersdaling slechts een papieren verlies is zolang je je stukken niet verkoopt.

Oke de markt proberen te waktunya adalah niet verstandig. Maar wat dan wel?

Vroeg beginnen loont

Beleggingen zijn vergelijkbaar bertemu een fles goede wijn: ze worden na verloop van tijd meestal steeds waardevoller. Wie veel tijd neemt om zijn vermogen te laten aangroeien, kan profiteren van het zogeheten rente-op-rente-effect. Door tussentijds uitgekeerd dividen (dari kupon sewa op kewajiban) te herbeleggen, groeit je vermogen bertemu een hefboom.

READ  Penjelasan: Mengapa deforestasi mencapai titik terendah dalam sejarah di Indonesia | Berita | Bisnis lingkungan

Bedenk ook dat lang wachten funest uitpakt voor je rendement. Geld dat op een renteloze spaarrekening staat, wordt steeds minder waard. Je behaalt er geen rendement op, maar moet wel vermogensbelasting betalen, terwijl de inflatie de waarde uitholt.

Er geldt wel een belangrijke uitzondering: een buffer voor onverwachte tegenslagen en geld dat je binnen enkele jaren nodig hebt, kun je beter wél op een spaarrekening laten staan, ook al Levert het geen rendement. Steek je het in aandelen en crasht de beurs, dan ontstaat een acuut probleem, want je hebt dan geen tijd om het herstel af te wachten.

Vind je hettrick om met grote bedragen in een keer in te stappen, dan kun je er ook voor kiezen om gespreid in te leggen. Je koopt dan elke maand voor een great bedrag aandelen, beleggingsfondsen of ETF’s.

Als de beurskoersen hoog staan, kun je van dat bedrag minder aandelen kopen dan wanneer de koersen onderuit zijn gegaan. Na verloop van tijd ontstaat een gemiddelde aankoopkoers, waardoor je rendementen, maar ook je verliezen, worden gedempt. Je portefeuille wordt zo minder kwetsbaar voor een verkeerde timing.

Verder sedang het goed om te beseffen dat een crash een zekerheid is waarop je je kunt voorbereiden. Zorg ervoor dat je een buffer hebt die groot genoeg is om tegenslagen te kunnen opvangen, zodat je niet gedwongen wordt op het dieptepunt van de markt je aandelen te verkopen, als de nood aan de man is.

Ook is het slim om wat geld achter de hand te hebben om bij een dip toe te slaan, om indextrackers of ondergewaardeerde aandelen voor een laag bedrag aan je portefeuille toe te voegen. Een beurscrash kan immers ook een mooie koopkans zijn.

LEES OOK: Gaan haviken bij de centrale bank aandelenbeleggers het leven zuur made in 2022? Biarkan op deze memberi sinyal