BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Aanklager gaat niemand achterna voor schilderij Indisch monument: ‘schaamte’

Den Haag –
Niemand zal worden vervolgd voor de laster van het Indisch monument in Den Haag afgelopen augustus. Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdag bevestigd. Volgens het OM hebben politie en justitie geen daders van de sloop van het monument gevonden. De Federatie Nederlands-Indië (FIN) omschrijft de beslissing als “schande” en “onaanvaardbaar”.

Het Indische monument in Den Haag werd op 14 augustus, de dag voor de nationale viering op 15 augustus, onleesbaar gemaakt. Een groep die zichzelf Aliansi Merah Putih (Rode en Witte Alliantie) noemde, claimde de actie. Op het monument stond onder meer “kami belum lupa”, wat betekent “we zijn het niet vergeten”. De datum “17-08-45” werd ook getoond. Op 17 augustus 1945 riep Soekarno de onafhankelijke natie Indonesië uit. Hij werd de eerste president van het land.

De coalitie wilde “gerechtigheid bereiken voor de gruweldaden begaan tijdens de illegale Nederlandse bezetting van Indonesië”. Volgens de werkgroep brachten Indiërs na de onafhankelijkheid hun koloniale lofverhalen naar Nederland.

‘OM laks’

FIN vraagt ​​zich af hoe geloofwaardig het is dat officieren van justitie geen idee hebben wie de feitelijke verdachten zijn. “Zeker nu de Indonesische werkgroep Aliansi Merah Puthi onder meer heeft aangekondigd dat deze groep onder meer meerdere social media-accounts beheert.” Volgens FIN lijkt OM geen onderzoek te willen.

Dit is een volledig vals signaal. Het Indisch Monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Ze verdienen OM zulke traagheid niet, zegt FIN-voorzitter Hans Moll. Moll zegt dat hij zal proberen vervolging af te dwingen via de artikel 12-procedure (klacht over het niet vervolgen van strafbare feiten, red.).

READ  Temukan tim perawatan jangka panjang di luar Uni Eropa

‘erg makkelijk’

Michael Lentz van de FIN is boos over de miscommunicatie van het Openbaar Ministerie. Volgens hem heeft OM nog geen contact opgenomen met FIN. Het was een verrassing voor ons. We moesten het uit de media weten, zegt Lentze. Ook ziet hij het gebrek aan wens van het Openbaar Ministerie om te vervolgen. Afgelopen zomer zijn verschillende oorlogsmonumenten beschadigd. Toen zei de aanklager dat het lang duurt om de gegevens achter de sociale media-accounts op te vragen en dat ze niet weten of er iets zal worden onthuld. Dit is heel gemakkelijk. Wat OM hiermee doet, is het bestraffen van geweld tegen oorlogsmonumenten.

Permanente observatie

Na het schilderen in augustus riep FIN op tot permanente bewaking van het Indische monument, bijvoorbeeld via cameratoezicht, maar dat is nooit gebeurd. “Het feit dat de daders nu lijken te zijn vrijgelaten, maakt het debat over herdenkingsbeveiliging weer een nieuw onderwerp”, zegt FIN.

De gemeente vertelde ons dat er nu duidelijke aanwijzingen zijn dat dit vaker zal gebeuren. Toen zeiden we dat er serieus naar cameratoezicht moest worden gekeken, maar de gemeente negeerde dit.