BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

De sport wil ook LGBT opnemen

Door de redactie.

Amstelveen – 11 december 2021 – Vijf Amstelveense sportverenigingen aan de Sportlaan doen mee aan een landelijke pilot voor inclusie in de sport. Ze richten zich op de LHBT+-gemeenschap. De vijf zijn Amstelveense Rugby Club (ARC), DVH Honkbal en Softbal Bond, Mixed Hockey Club Amstelveen, Amstelschiets Uniek en NFC. “Vandaag is het Paarse Vrijdag”, zei raadslid Rob Ellermeiger vrijdag. “Een mooie kans om dit belangrijke onderwerp onder de aandacht te brengen.”

De pilot richt zich daarom op het vergroten van de acceptatie van LHBTI+’ers, oftewel seksuele geaardheid, binnen sportverenigingen. Onder andere door bewustwording, het aangaan van discussies binnen clubs en het opleiden van managers en coaches. Er zijn focusgroepen met bestuurders, coaches, spelers en (voormalige) LHBTI+ leden. Ook worden webinars en workshops aangeboden en wordt praktische begeleiding ontwikkeld. De pilot is onderdeel van het landelijke vlaggenschipprogramma Inclusive Sports, waaraan ook de gemeenten Groningen, Enschede, Amsterdam, Leiden en Den Haag deelnemen.

“Als Regenbooggemeente zet Amstelveen zich in voor de veiligheid, weerbaarheid en maatschappelijke acceptatie van de LHBTI+ gemeenschap”, zegt wethouder Maren van Baleguien. Een open en veilige omgeving binnen de sportfederaties draagt ​​hieraan bij.

Aldermann Fleur-Gordon, die net als Van Baleguigen in haar portefeuille is opgenomen: “Het is goed dat er landelijk en lokaal aandacht is voor inclusie en diversiteit in de sportwereld. We moeten drempels wegnemen zodat iedereen kan sporten, ongeacht handicap, burgerlijke staat of seksuele geaardheid. Iedereen moet zich veilig voelen en de ruimte hebben om zichzelf te zijn in deze sport. Inclusie is een keuze en betekent niet dat iemand wordt uitgesloten.”

READ  Peter (70) beklimt 5.000 treden in een uur

In de pilotfase werkt de gemeente samen met de “Tekenalliantie”, AmstelveenSport en een deskundige van de Amstelveense Rugby Club (ARC).

Wethouder Ellermeijer juicht de piloot toe. “Iedereen moet veilig kunnen sporten in Amstelveen. Dat staat zowel in de Sportnota als in de Sportconventie Amstelveen. Iedereen moet kunnen meedoen in Amstelveen, wie je ook bent of waar je vandaan komt. Daarom Het is goed dat de Amstelveense clubs de uitdaging oppakken. Zo dragen ze bij aan bewustwording en krijgen ze praktische handvatten om met bepaalde situaties om te gaan.”

Volgens de gemeente is het voor een heel sportcomplex (in de Sportlaan) uniek om aan allround sport te doen. De pilot is medio oktober gestart en loopt tot juni 2022. Ook MBO College Amstelland, onderdeel van het ROC van Amsterdam, doet mee.

Volgens Robert Fiennes van ARC is een pilot geslaagd als het niet meer uitmaakt van wie de spelers binnen zijn club houden. “En je hoeft niet schokkerig te zijn als mensen hun vriend of vriendin ‘de partner’ noemen. Waar het om gaat is de liefde voor je sport. We weten allemaal dat we allemaal maar mensen zijn. LHBTI+-mensen zijn niet meer of minder , we zijn gewoon onszelf. Als ik naar ARC kijk, met de ARC Lowlanders al meer dan 10 jaar in onze gelederen, heeft diversiteit ons sterker gemaakt als club en op persoonlijk vlak.”

De pilot Inclusive Sports past bij de ambitie van de Amstelveense Sportconventie, waarbij één van de aandachtspunten is: “Een veilig sportklimaat voor iedereen”. Het Sportcompact is er om sport en bewegen te motiveren door krachten uit verschillende sectoren te bundelen met de gedeelde ambitie van “een leven lang sporten en bewegen en optimaal en passend bewegen voor alle Amstelveners”, aldus de gemeente.

READ  Bouw Playce X gestart op Sportpark Peppelensteeg in Ede

Foto: Rob Ellerman (links) en Robert Fiennes

Door: JOHAN TH. Pakket
-Amstelvin’s blog-