BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Sanneke biedt bewegingslessen voor zwangere vrouwen

Ben je zwanger en wil je slank zwanger zijn? Sanneke Anker van de FIT-beweging weet hoe! Met Mommy2B (Future) lessen kunnen moeders genieten van sporten en bewegen. “Vroeger mocht je tijdens de zwangerschap bijna niets doen, maar tegenwoordig weten we heel goed wat er mogelijk is.”

“Er komt veel op je af als je zwanger bent”, zegt Saneki, trainer en eigenaar van FIT Movement. “Als moeder moet je ineens aan alles denken, aan wat je wel en niet mag. Tijdens de training is dat niet nodig. Door mijn atletiekopleiding ben ik opgeleid om moeders te begeleiden en ik ken de veranderingen die het lichaam doormaakt tijdens de zwangerschap.”

Voor en na de geboorte

Aanstaande moeders kunnen zelf kiezen bij het inschrijven voor lessen. Dat kan vanaf negen weken of zodra je hoort dat je zwanger bent. “Sommige moeders gaan een tijdje door met hun gebruikelijke sport totdat ze stoppen”, zegt Saneki. “Vanaf de twaalf weken is het belangrijk dat je de oefeningen aanpast. Een van de reguliere sporten in de kamplessen is onlangs zwanger geraakt. Ik trainde een tijdje mee met de reguliere les, met zo lang mogelijk fit-oefeningen. Zodra ik voelde dat het te zwaar werd, deed ik mee met de Mommy2B les.”

Na de bevalling kun je ook deelnemen aan de les. Het is duidelijk dat je lichaam tijd nodig heeft om te herstellen. Na een week of zes kun je het langzaam opbouwen. Je mag nog niet rennen of springen, maar je kunt wel al deelnemen aan de les. Het is belangrijk om niet te snel te veel te doen, maar naar je lichaam te luisteren. Tijdens de training let ik er goed op, zodat het niet aan je voorbij gaat”, legt Sanneke uit.

READ  Een man (57) en een vrouw (44) uit Omen werden gearresteerd bij een inval in de overdekte gymzaal Vroomshoop

Lees meer onder de foto’s>

Net als een marathon

Een fit lichaam is volgens de coach een belangrijke voorbereiding op de bevalling. “Ik las onlangs een artikel over de bevalling Net als een marathon: Het vergt training. Als je spieren getraind zijn, herstellen ze sneller na de bevalling. We blazen niet op tijdens de training, we focussen op jouw spieren en conditie. Als je in goede conditie bent, heb je minder kans om jezelf op te blazen tijdens de bevalling.”

Sporten op je eigen niveau

Sanneke past de training voor iedereen aan, zodat je altijd op je eigen niveau traint. “Een 40 weken zwangere vrouw kan mogelijk niet dezelfde oefeningen doen als tijdens het eerste trimester. Daarnaast houd ik er rekening mee of je iets ervaart, zoals lage rugpijn of bekkeninstabiliteit. Aan het einde van de les Je hebt het gevoel dat je op een veilige manier hebt gesport.”

Lees meer onder de foto’s>

Denk nergens aan

Sanneke houdt de oefening het liefst simpel en duidelijk. “Trainen is helemaal op jou afgestemd en helpt je lichaam in vorm te blijven. Na de bevalling is een gymles vaak een moment tijd is van mij voor moeders. Dan raken ze niet verstrikt in luiers en flesjes, maar kunnen ze kletsen en sporten.”

Vaak zijn dergelijke lessen prettiger, omdat moeders ruzie met elkaar kunnen maken. Sanneke: “Ze zitten allemaal in hetzelfde schuitje en kunnen er met elkaar over praten. Naast de inspanning is het ook een ontspannend moment. Tijdens de oefeningen wisselen ze ervaringen en tips met elkaar uit. Er zijn zelfs moeders die naar de speeltuin of eten met hun kinderen.”

READ  Precies tien jaar geleden groef Sepp Blatter zijn eigen graf

Lees meer onder de foto’s>

De ervaring van moeder Rinsky

Renske, 33, zit al enkele maanden in de Mommy2B-klasse van de FIT-beweging. “Sanneke heeft een opgewekt karakter, dus ik ga graag naar de les. Voordat ik met trainen begin voel ik me soms erg moe door de zwangerschap. Grappig, ik voel me na de training energieker en merk dat ik mentaal helderder ben.”

De andere deelnemers zijn voor Renske nog een reden om met plezier naar de les te gaan. “Tijdens de training praat je met andere mama’s. We helpen elkaar met tips en delen onze ervaring. Bij andere zwangerschapssporten lig je vaak op je eigen matje, maar tijdens de Mommy2B les kun je oefenen in tweetallen of met een groep. Dit versterkt de band met andere deelnemers. In Sanneke voel ik me in een veilige omgeving, waar ik uitdagingen aanga zonder mijn grenzen te overschrijden.”

FIT. beweging

Sanneke is in april van dit jaar gestart met de FIT-beweging en biedt buitensportlessen aan. Naast het trainen van Mom to be one, geeft ze ook lessen op trainingskampen voor beginners en gevorderden. “We zijn in korte tijd enorm gegroeid, we hebben al meer dan honderd leden. Sinds juli zijn we ook gestart in Rosmalen. De Mommy2Be les is erg populair, de deelnemers komen zelfs uit Waalwijk en Boxtel. We bieden trainingen in de mooiste plekjes van Den Bosch en Rosmalen. Zoals IJzeren Vrouw, Casinotuin, Oosterplas Den Bosch en Groote Wheels in Rosmalen”.

Doe in je eentje mee aan de Moederles (2b)! Check hier het schema en sluit je aan bij de Gratis proefles.

READ  Dit betekent de strengste auramaatregelen van de sport

Ook interessant: