BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Ze gaan dit jaar op vakantie: “Hoe zorg ik dat het geld blijft stromen?”

Lijkt me een gekke timing.

Na vijftien jaar hardlopen doet Tessa Faber (53) dit jaar voor het eerst een stapje terug.

Vlak voor kerst kwam het idee bij Tessa op: neem een ​​pauze. Ze heeft vijftien jaar hard gewerkt aan haar eigen bedrijf, maar nu merkt ze dat de taart op is. “Ik werk al vele jaren met veel passie als loopbaancoach, maar de afgelopen twee jaar waren erg stressvol voor mij. Het begon met het feit dat veel dingen niet kunnen en je als ondernemer altijd flexibel moet zijn zijn tol eisen.”

hard worstelen

Tessa gelooft dat als er geen Corona-pandemie was geweest, de vakantie nu niet nodig zou zijn. Het eerste jaar hield het redelijk stand, maar het tweede jaar was “veel strijd”. “Mensen wenden zich minder snel tot een privécoach. Iedereen heeft een afwachtende houding en er is niet veel te doen. Daardoor is de uitdaging en het plezier voor mij verdwenen.”

In 2022 besloot Tessa om “de stekker eruit te trekken”. Het nemen van deze beslissing was erg moeilijk. Door de Corona-periode voelde ik me erg moe. Het zette me aan het denken over wat ik echt wil. Ik voelde me gek, want als professionele coach moet je precies weten hoe je carrière loopt? Het duurde even voordat ik de definitieve beslissing nam maar sinds dit jaar heb ik het geaccepteerd en ik ben er erg blij mee”.

Het komende half jaar wil Tessa nadenken over de toekomst van haar bedrijf. “Zelfs een paar jaar geleden gaf ik veel cursussen, maar door Corona stopte alles. Ik heb geprobeerd de online cursussen te hervatten, maar ik kreeg er geen energie van. De komende jaren ga ik dat doen.” Kijken of ik iets kan aanpassen, om zeker te zijn dat ik mijn werk goed en met evenveel plezier kan blijven doen.”

Om ervoor te zorgen dat ze haar doel kon bereiken, ging Tessa aan de slag met een ondernemerschapscoach. “Twee jaar geleden wilde ik dit heel graag doen, maar toen kwam Corona en ging alles goed. Nu ik meer vrije tijd heb, kan ik dit eindelijk gaan waarmaken.”

“Bovendien gaan we veel verbouwen in huis, dus de timing is perfect. Ik vind het geweldig om me vooral te concentreren op de kleur op de muur en het ontwerp van de kasten. Een paar weken geleden ben ik begonnen met het schoonmaken van een veel. Cool, dit maakt mijn hoofd meteen een stuk leeg.’

Tessa besteedt de rest van haar vrije tijd graag aan fysieke activiteiten. “Sporten, yoga, wandelen, het huis uit. Ik heb de afgelopen twee jaar zo weinig gedaan. Ik besef nu hoe slecht de balans tussen werk en privé is.”

Omdat Tessa niet helemaal wilde stoppen met werken, koos ze voor ‘parttime verlof’. “Dat betekent dat ik een heel lang weekend heb, van vrijdag tot maandag. Ik werk zo min mogelijk op dinsdag, woensdag en donderdag. Ik ga naar mijn afspraken en Dit is. “

READ  Donyell Malen jaagt met PSV op Europese glorie via indrukwekkende individuele statistieken | Eindhoven

Er zijn geen financiële redenen voor Tessa om parttime te blijven werken. “Ik heb de financiële middelen om helemaal te kunnen stoppen met werken, maar die behoefte heb ik niet. Ik sta open en krijg veel energie van het werk, maar het moet anders zijn dan ik de afgelopen twee jaar deed.” “

lege agenda

Tessa proeft al twee weken een (bijna lege) agenda – wat in het begin even wennen was. “De eerste week heb ik op vrijdag een paar dates zonder problemen gefietst. Daar ben ik me nu meer van bewust en dit zou moeten stoppen. Ik moet leren mijn eigen grenzen te bewaken. Geen afspraken op maandag en vrijdag. Misschien in de daglooptraining vrijdag misschien wel kan: daar maak ik zelf ook echt gebruik van.”

Het plan is om de sabbatical te verlengen tot juni. “Ik heb net mijn eigen kantoor gehuurd, dus op de een of andere manier lijkt het een gekke timing. Maar gelukkig heb ik een zakenman gevonden die mijn kantoor voor een paar dagen van mij wil huren. Dit scheelt kosten en geeft me een stok achter de deur. Tijd voor mezelf.”

Ik kan niet wachten om het vliegtuig in te stappen

Jenny Smit, 43, neemt dit jaar vier maanden vrij om met haar man en dochter haar droomreis door Midden- of Zuid-Amerika te maken.

Terwijl Tessa haar tijd gebruikt om na te denken over haar werk, kiest Jenny ervoor om de reis van haar dromen te maken. “Ik wilde al heel lang met mijn man en dochter reizen. Nu kan het, want het kleine meisje hoeft niet meer naar school”, zegt Jenny, die al haar hele leven van reizen houdt. “Het kriebelt. De laatste reis uit Europa is alweer een tijdje geleden. Ik kan niet wachten om op het vliegtuig te stappen.”

Het heeft even geduurd, maar het plan is nu eindelijk – voor zover mogelijk – concreet. “Ga door, neem de leiding en ga. We hebben nog niets geboekt, maar mijn baas is al op zoek naar iemand om hem te vervangen als ik weg ben.”

Laat genoeg uren vrij

Jenny en haar man hielden hun baan. Naast de vrije dagen die Jenny al opnam van haar baan als lerares, hield ze het verlof en gebruikte ze haar ouderschapsverlof. “Zo kreeg ik precies het aantal uren dat ik wilde opnemen, zonder onbetaald verlof te hoeven opnemen. Mijn man werkt niet in het onderwijs, maar hij maakte net genoeg overuren zodat hij geen onbetaald verlof hoefde op te nemen. beetje vallen en opstaan, maar het is ons gelukt. Uiteindelijk”.

Jenny en haar man hebben bewust de buffer bewaard om ervoor te zorgen dat hun droom kon uitkomen. “Toen we begonnen met sparen, wisten we niet of we onbetaald verlof konden opnemen. Stel dat ik geen onbetaald verlof kon opnemen, dan was ik gestopt.”

READ  Merapi, een Indonesische vulkaan die lava uitspuwt

Verdenking tussen Midden- en Zuid-Amerika

Als alles volgens plan verloopt, vertrekt Jenny in april met haar man en driejarige dochtertje naar Zuid-Amerika en blijft daar in ieder geval tot augustus. “Het oorspronkelijke plan was Indonesië, maar daar kun je nu helaas geen toeristenvisum voor krijgen. We twijfelen nog een beetje tussen Midden- of Zuid-Amerika. We blijven sowieso op één continent, zodat we daar alles kunnen ontdekken en verkennen.” ”

In februari zullen Jenny en haar man tickets overwegen. “Wij geven de voorkeur aan een flexibel ticket, zodat we – onder de omstandigheden van Corona – op het laatste moment kunnen omboeken.”

Het is voor het eerst sinds lange tijd dat Jenny met haar dochter weggaat. “Het langste daarvoor was vier weken”, zegt Jenny, maar heel spannend vindt ze het niet. “Reizen is nu helemaal anders dan voor Corona. Tijdens mijn vorige lange reis in 2005 had ik een precies idee van waar ik heen wilde. Door Corona ben ik nu conservatiever, omdat de mogelijkheden beperkter zijn . Waar niet?” Ondanks de omstandigheden is Jenny vastbesloten om te vertrekken. “Ik heb er heel veel zin in.”

‘Een beetje werken, veel genieten. Ik wil het’

Chau Nguyen, 35, heeft vijf jaar hard gewerkt om de sabbatical te nemen die ze had gepland sinds ze haar eigen bedrijf begon.

Toen Chau vijf jaar geleden haar marketingbureau startte, had ze één duidelijk doel: in korte tijd een lange vakantie kunnen maken, zonder financiële zorgen. “Ik denk dat ik voor veel mensen spreek als ik zeg dat ik liever niet te veel werk. Minder doen en meer plezier hebben. Dat is wat ik wil. Aan het begin van mijn ondernemersavontuur raadde iemand mij het boek aan. “Eén bedrijf”. Dit boek heeft me echt geïnspireerd.”

Volgens Shaw moet werk in balans zijn met de rest van je leven. “Met dit idee in mijn achterhoofd ben ik dus bewust aan mijn bedrijf begonnen. Deze focus heeft ervoor gezorgd dat ik nu, na vijf jaar, mijn eerste sabbatical kan nemen. Volgend jaar heb ik geen verplichtingen of regels en doe ik precies zoals ik voel is- ze.”

Zelfs “onderdrukken” Jin

Zhao droomt ervan om elke vier jaar één keer op vakantie te gaan. Af en toe is een lange periode waarin je helemaal niets hoeft, goed voor iedereen Denk niet aan conversiepaden (marketingtool, editor), omzet, klanten of acquisities, maar besteed tijd aan het opbouwen van je bedrijf, en niet in jouw bedrijf. Niet omdat het moet, maar omdat je het leuk vindt.”

Zhao’s agenda zal volgend jaar helemaal leeg zijn. Voor klanten. “Ik zal mijn tijd nemen om te leren en nieuwe dingen te beginnen. Ik vind bijvoorbeeld NFT (Non-foldable Token: Irreplaceable and Irreplaceable Digital Property Certificate, Editor) en digitale kunst erg interessant, dus ik wil het graag delen.” “Voor bepaalde hobby’s heb ik geen tijd gehad. Ik heb er nu heel veel zin in. Ik hou van tekenen en zou er graag beter in worden.”

READ  De regel van 27-jarigen breekt sportteams af: 'Stel dan die limiet op 35'

Meer tijd met zijn dochter

en vooral? Breng meer tijd door met haar baby. “Dit is nu belangrijker dan wat dan ook. Op dit moment denk ik dat dit belangrijker is dan vergaderingen en klanten tevreden houden, hoewel ik dat ook graag doe. Met je eigen bedrijf kan de tijd die je met je gezin en je privéleven doorbrengt soms Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik meer tijd met mijn dochter zou willen doorbrengen en ben dankbaar dat ik dit nu een jaar mag doen.”

Volgens Zhao is het nemen van studieverlof iets wat je gewoon niet doet. “Er is veel werk vooraf. Het heeft bijvoorbeeld impact op de situatie van je huis. Je moet het bespreken. Thuis moet het anders geregeld worden en er moet een plan zijn, want anders gaat het niet goed. Noodzaak? Wat wil ik doen? Wat zijn de buffers en wat zijn mijn middelen: hoe zorg ik ervoor dat het geld blijft stromen en dat ik genoeg geld over heb?”

Tot haar vrije dag stond Zhao er argwanend tegenover. “Moet ik dit doen? moodboard Met alle foto’s van hoe ik wil dat mijn leven eruitziet. Toen ik ernaar keek, voelde ik me weer gemotiveerd om door te gaan.”

Maakt dit mij blij?

In het begin vond Zhao het erg moeilijk om haar werk te vergeten. “Ik zie overal kansen in, dus ik ben eraan gewend. Als er nu iets op mijn manier gebeurt, kan ik er steeds meer niets mee. Eerst schrok ik ervan en dacht ik: dit is een kans, je moet grijp het. Maar nu, na Drie weken, kan ik alles beter accepteren. Ik moet nog een beetje naar beneden, maar ik voel me goed. De komende periode zal mijn focus vooral liggen op de vraag: “Maakt dit me gelukkig ?”

Zhao wil de tijd ook gebruiken om te reizen. “Als de wereld en het leven van mijn man het toelaten natuurlijk. Ons nieuwe huis wordt ook gebouwd. En ik weet dat mensen soms last hebben van deze stress, dus we kiezen er bewust voor om er rust en tijd voor te nemen. Deze vakantie gaat zeker lukken : Ik kan er nu tijd en liefde in steken, wat hij verdient.”

Ondanks alle wensen heeft Zhao nog geen concreet plan. “Ik denk dat een vakantie zo hoort te zijn. Wat fijn wakker worden en denken: ik heb zin in een tripje naar de stad, dus ik ga het nu plannen. Dit is nieuw voor mij. Denk eraan om non-stop te werken en nu voor de eerste keer alles laten gaan.”