BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Dopingstraf Rusland omgezet: geen 4, maar 2 jaar schorsing van sportevenementen

De Russische delegatie tijdens de Olympische Winterspelen in Pyeongchang 2018. Russische atleten deden niet mee onder de Russische vlag, maar onder de Olympische vlag.AFP-foto

De uitspraak houdt in dat Russische atleten vanaf december 2022 weer de nationale klederdracht mogen dragen op de Olympische Spelen en WK’s. Het Russische volkslied wordt weer gespeeld bij prijsuitreikingen en atleten hoeven zich niet meer te houden aan strengere antidopingregels vanaf dat moment.

De Russische sportwereld lijkt een beetje relaxed. Mikhail Bukhanov, interim-directeur van het Russische dopingbureau Rusada, zei teleurgesteld te zijn dat “niet al onze argumenten werden gehoord”, maar beschreef de verzachting van de straf als een “triomf van het gezond verstand”.

Het Hof van Arbitrage voor de Sport heeft gewaarschuwd dat de Russische euforie misplaatst is. “De afkoop van de straf mag niet worden gezien als bewijs van het gedrag van Rusada of de Russische autoriteiten”, schreef de rechtbank in een persbericht over de uitspraak.

Neutrale wetenschap

Tot december 2022 mogen Russische atleten alleen onder de neutrale vlag strijden. Hierdoor mist Rusland de Zomerspelen 2021, de Winterspelen 2022 en het WK 2022. Bij kwalificatietoernooien, zoals het WK, mag Rusland deelnemen in de nationale klederdracht. Er zijn geen beperkingen voor Russen in alle kleinere competities – wedstrijden in Rusland tijdens het EK voetbal 2021 gaan gewoon door, net als de Champions League-finale in St. Petersburg.

Antidopingagentschap wilde dat het WADA het lidmaatschap van Rusland voor 4 jaar zou opschorten. Het WADA maakte de schorsing eind 2019 bekend, nadat Rusland hervormingsovereenkomsten niet nakwam en opnieuw antidopingagenten oplichtte. Rusland zou in 2018 een database van het Russische dopinglab aan het WADA overhandigen, maar deed dat pas in 2019 en na uitgebreide manipulatie van de database.

verwijderd

WADA-onderzoekers ontdekten dat meer dan 20.000 bestanden met testresultaten waren verwijderd. Andere testgegevens bleken te zijn gewijzigd en e-mails van antidopingfunctionarissen bleken nep te zijn om de voortvluchtige klokkenluider Grigory Rodchenkov in diskrediet te brengen. De WADA-onderzoekers concludeerden dit door de database te vergelijken met een gedeeltelijke kopie van hun database.

Waarschijnlijk zullen zeker 145 Russische atleten nooit meer kunnen bepalen of ze tussen 2012 en 2015 doping hebben gebruikt – in dat geval vervalt hun podium en blijven de records voor altijd in de records.

Om dit te voorkomen heeft het Hof van Arbitrage voor de Sport het Russische dopingbureau Rusada nu opgedragen de fraude onder toezicht van het WADA te onderzoeken. Maar dit lijkt onwaarschijnlijk omdat de Russische autoriteiten, waaronder de leiding van Rusada, ontkennen dat Rusland met de database heeft geknoeid. Ze zeggen dat de database mogelijk op afstand is gemanipuleerd door voormalige medewerkers van het Russische antidopingagentschap die naar de Verenigde Staten zijn gevlucht.

Wereldbekers gaan door

Een andere stimulans voor de Russen is dat de meeste kampioenschappen in hun land nu kunnen doorgaan, zoals de wereldkampioenschappen zwemmen in 2025 en de wereldkampioenschappen ijshockey in 2023. Zei Vladislav Tretjak, president. Van de Russische ijshockeyfederatie. “We waren bang voor een schorsing van vier jaar.”

Het is ook niet onredelijk dat vertegenwoordigers van de Russische regering de komende jaren aanwezig zullen zijn bij grote sportevenementen. CAS is het met WADA eens dat ze in principe niet welkom zijn omdat ze verantwoordelijk zijn voor het dopingprogramma van de staat en de cover-up, maar ze maakten een uitzondering: als het hoofd van het gastland een lid van de regering uitnodigt, betekent het toegestaan. President Poetin zou bij het WK in Qatar op de tribune kunnen belanden.

Rusland heeft de CAS-verdediging toegewezen aan drie Zwitserse advocatenkantoren met expertise in Russische dopingzaken. Een bureau slaagde er vorig jaar in om de sancties die vorig jaar aan 28 Russische wintersporters waren opgelegd bij CAS op te heffen.

Klokkenluider Grigory Rodchenkov bij het Dopinglaboratorium.  Netflix-foto
Klokkenluider Grigory Rodchenkov bij het Dopinglaboratorium.Netflix-foto

De hoorzittingen in Lausanne vonden op verzoek van Rusland achter gesloten deuren plaats. Wada en andere antidopingverenigingen waren voorstander van openbare hoorzittingen, maar de drie rechters gaven gehoor aan het verzoek van Rusland.

weggestuurd

Ze weigert de schuld te geven van het dopingschandaal dat eind 2015 opdook en sindsdien alleen maar groeit. Afgelopen augustus heeft Rusland zijn belangrijkste hervormer ontslagen: Yuri Ganos, directeur van het Russische dopingbureau Rusada, werd ontslagen wegens “financiële onregelmatigheden”. Maar de reformisten hebben het over een politiek besluit. Wada zei ook dat hij “extreem bezorgd” was over het ontslag.

Janos was de enige hooggeplaatste Rus die begrip toonde voor de nieuwe dopingtrap. “Helaas voldeden de Russische sportautoriteiten niet aan de voorwaarden van het WADA”, zei Janos eind vorig jaar. de Volkskrant. Volgens hem verzet het Russische ministerie van Sport zich tegen hervormingen door middel van doping. “De boodschap aan de atleten is nog steeds: gebruik wat je wilt en je kameraden in Moskou zullen je verdedigen.”

Rusland mocht eerder niet deelnemen aan de Winterspelen van 2018 en de Paralympische Spelen van 2016. De volledige uitspraak van het CAS wordt naar verwachting volgende week gepubliceerd.

Lees ook:

“Hervormingen beginnen met nieuw leiderschap in het ministerie van Sport”, zei de Russische antidopingchef zes maanden voor zijn ontslag.

Tijdlijn van de Russische dopingcrisis

december 2014 Een Duitse ARD-documentaire onthult het dopingprogramma in de Russische atletiek. De Atletiekbond lijkt atleten onder druk te zetten om verboden middelen te gebruiken en knoeit met dopingtests bij het Antidopingbureau. De documentaire is gebaseerd op getuigenissen van een atleet en een medewerker van het Antidopingbureau.

november 2015 Een onderzoek door het antidopingbureau WADA bevestigde het bestaan ​​van een staatsdopingprogramma en een “verankerde cultuur van bedrog” in de Russische atletiek.

februari 2016 Binnen een maand stierven onverwacht twee voormalige directeuren van het Russische antidopingagentschap. Een van hen vertelde kort voor zijn dood aan een Britse journalist dat hij informatie wilde delen.

mei 2016 De directeur van het Russische antidopinglaboratorium, Grigory Rodchenkov, vlucht naar de Verenigde Staten en ontdekt wijdverbreide Russische doping in alle sporten. Het dopingprogramma wordt gesponsord door het ministerie van Sport in samenwerking met de geheime diensten. Rusland wist het medailleklassement te winnen op de Winterspelen in Sochi.

juli 2016 De beschuldigingen werden bevestigd in het WADA-onderzoek, maar het Internationaal Olympisch Comité (IOC) wil geen massale schorsing van de Zomerspelen in Rio. Alleen Russische atleten en gewichtheffers zijn verboden. Rusland is collectief uitgesloten van de Paralympische Spelen.

december 2016 Een ander nieuw Wada-onderzoek wees uit dat tussen 2011 en 2015 meer dan duizend atleten hebben geprofiteerd van een dopingprogramma.

februari 2018 Het Internationaal Olympisch Comité heeft de Russische ploeg uitgesloten van de Winterspelen in Pyeongchang. Russen die nog nooit zijn gepakt, mogen alleen deelnemen onder de Olympische vlag.

september 2018 Het WADA heeft de schorsing van het Russische antidopingbureau na vier jaar revisie van het bureau opgeheven. Voorwaarde is dat de Russen Wada toegang geven tot de database met de testgegevens.

januari 2019 Rusland miste de deadline voor het overhandigen van de database, die op grote schaal gemanipuleerd lijkt te zijn.

december 2019 Rusland werd door Wada voor vier jaar geschorst.

READ  Messi's doelpunt helpt Argentinië niet om Chili te verslaan in Copa America | sport