BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Dramatische cijfers: Nederlanders beginnen door Corona veel minder te sporten

De Nederlandse sportbeoefening gaat vijf jaar terug. Het aantal mensen dat wekelijks beweegt is met een half miljoen gedaald tot het niveau van 2016. Bovendien begint de helft van de Nederlanders die sporten minder te bewegen, zo blijkt uit het onderzoeksrapport Zo sport Nederland van het NOC-NSF. van de Corona-crisiskaart over sport in 2020.

Het NOC-NSF publiceert de afgelopen maanden regelmatig cijfers over de sportbeoefening in Nederland, maar het donderdag gepubliceerde onderzoek is een compleet overzicht van het afgelopen jaar. Nogmaals, het is duidelijk dat de helft van de jonge kinderen minder begon te sporten, dat indooratleten het zwaarst werden getroffen (70 procent begon minder te sporten, vooral omdat sites enkele maanden moesten worden gesloten) en dat het moeilijk is om mensen met minder opleiding naar oefening. Ook onder de 60-plussers is de uitval hoog. Een op de drie sporters geeft aan helemaal te zijn gestopt. Zwemmen kreeg de grootste hit: met 1,5 miljoen mensen die in 2019 zwommen, was dat vorig jaar iets minder dan een miljoen.

Hoofd sportorganisatie Anneke van Zanen Nyberg omschreef het resultaat als “dramatisch”. “Bij elke aanscherping van maatregelen tegen Corona zien we een verschuiving.”

Er is een “heel direct” verband tussen de wekelijkse sportdeelname en de aangekondigde sluiting. “We maken ons nu grote zorgen over de trainingsachterstand die Nederland ervaart”, zegt Gerard Delesin, directeur van het NSF.

Club coëxistentie

1,4 miljoen mensen zeggen niet te weten of ze na de crisis hun “normale” sportgedrag zullen hervatten. Een groot deel van het aantal sporters dat is gestopt geeft aan dat de schuld bij de sluiting van de sportclub ligt. “Het wordt weer eens duidelijk welke belangrijke rol clubs en sportbonden in Nederland spelen, zowel sportief als maatschappelijk”, zegt Van Zaanen Nyberg. “Zonder het ritme, de regie en de gezelligheid van onze clubs trainen we een stuk minder.”

Minstens 48 sportbonden meldden een ledenverlies van meer dan 2 procent. Samen heeft het ongeveer 150.000 leden. Er zijn ook positieve uitzonderingen. Zo kreeg de golfvereniging 22.000 leden en sportvissen tot 80.000. Leden verliezen betekent niet automatisch minder sportbewegingen. Het aantal mensen dat ongereguleerd sport is enorm toegenomen. Twee op de vijf Nederlanders sporten voor zichzelf. Dit is een stijging van ongeveer 10 procent.

Lees ook:

‘Een generatie jonge sporters gaat door sluiting verloren’

Sportclubs in winterslaap. Ze trappen er (tot nu toe) niet in, omdat de leden zo loyaal lijken. Maar zullen ze zo blijven, als de competities definitief ontsporen?

Minister Tamara van Ark: We waren ons niet goed bewust van de risico’s in de sport

Ook de sport wordt hard geraakt door de Corona-pandemie. De financiële zorgen zijn groot en het gebrek aan beweging is toegenomen. In 2020 kwamen ernstige overtredingen bij het turnen aan het licht. Tamara van Ark (46), nummer 2 op de VVD-lijst voor de verkiezingen van maart, is sinds juli minister van Sport. Ze gaf een interview aan Trouw.

READ  Penggemar sepak bola Indonesia menyanyikan pujian tentang Buschinar Hübner