BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Een vulkaan in Indonesië die as en rotsen spuwt

In Indonesië braken twee vulkanen uit.

Op het eiland Sumatra heeft Sinabung volgens de Geological Services een aswolk tot 5 km hoog losgelaten. Daarnaast lekte de lavastroom ook uit de vulkaan, die een mengsel is van extreem hete brokken steen, gas en as. Volgens de eerste berichten waren er geen slachtoffers of schade.

De vulkaan heeft een hoogte van 2.460 meter en ligt zo’n 50 kilometer ten zuidwesten van de regionale hoofdstad Medan. Sinds 2010 zijn er regelmatig uitbraken geweest, waarbij tienduizenden mensen in veiligheid zijn gebracht. Bij ernstige explosies in 2014 en 2016 kwamen meer dan 20 mensen om het leven.

Autoriteiten zeiden dat de Merapi-vulkaan, op het eiland Java, weer as en rotsen vrijgaf, die tot twee kilometer lang op de zuidwestelijke flank van de vulkaan terechtkwamen. Merapi, met een hoogte van ongeveer 3000 meter, is de meest actieve vulkaan van Indonesië en ligt ongeveer 35 kilometer ten noorden van Yogyakarta. Bij een grote explosie in 2010 kwamen meer dan 340 mensen om het leven.

Indonesië ligt in de zogenaamde Pacific Ring of Fire, bekend om de veelvuldige aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. Het eilandland heeft ongeveer 130 actieve vulkanen.

READ  Ons Jabeur membalas dendam pada Jelena Rybakina, Aryna Sabalenka melanjutkan pukulan kuatnya