BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Heb je niet goed geslapen voor een belangrijke wedstrijd? Waarom maakt het niet uit die ene nacht?

Sivan Hasan won het wereldrecord op de 10.000 meter. En ze had de nacht ervoor niet goed geslapen. Experts zeggen dat het niet verwonderlijk is, omdat een slechte nachtrust voor de wedstrijd er helemaal niet toe doet.

“Gisteravond voor de wedstrijd is niet erg belangrijk, veel atleten denken van wel. Het is het meeste dat ik eerder heb gedaan, om te rusten”, zei Jos Hermens, atletisch directeur en outfield-atleet gisteren. Op 1. Hij was gisteren te gast in een talkshow met Atleet Hassan.

Alleen echte langetermijneffecten

“Het maakt eigenlijk niet zoveel uit”, zegt Arne Nieuwenhuys, onderzoeker aan de Universiteit van Auckland, Nieuw-Zeeland. hij is controle Met NOC*NSF sliepen tussen 2012 en 2016, in aanloop naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, zo’n 10-100 Nederlandse topsporters.

“Als je dit heel nauwkeurig meet, zul je merken dat mensen het veel moeilijker hebben om hun aandacht te trekken als ze niet allemaal tegelijk slapen, maar de echte effecten van slaaptekort zijn van lange duur”, zegt Neuenhuis.

Slecht slapen is onvermijdelijk

Zoals voormalig atlete Camille Massy dit toegeeft. Maase is Nederlands recordhouder op de 10.000 meter bij de mannen. Hij sliep soms slecht voor een belangrijke wedstrijd. “Natuurlijk is dit bijna onvermijdelijk”, zegt Maase. “Je houdt je er te lang aan vast en je krijgt er gezonde spanning van. Je slaapt er misschien minder van, maar meestal is dat helemaal geen probleem.”

Het is dus moeilijk om je aandacht vast te houden na een slechte nacht. “Bovendien ben je vaak emotioneel instabiel en zul je je vermoeider voelen”, zegt Arne Nieuwenhuys.

READ  Belanda mengembalikan kerangka berusia 5.000 tahun ke Malaysia

Lees ook

“Win de ronde in bed”

“Ik heb de ronde in bed gewonnen”, zei Joop Zoetemelk in 1980. Is het per sport verschillend hoeveel last je hebt van een slechte nacht? “Ik denk dat slapen vooral belangrijk is bij het fietsen omdat zo’n rit lang duurt”, zegt Arne Nieuwenhuys. Er zijn echter sporten waar je meer problemen mee hebt. “Maar ik denk meer aan sporten waar het aandachtselement belangrijk is, bijvoorbeeld turnen. Daar is de hand-oogcoördinatie heel dichtbij en moet je echt de juiste beweging op het juiste moment doen”, zegt Nieuwenhuis.

Het lijkt dus logisch dat je na een slechte nacht als turnster meer kans hebt om in de problemen te komen dan als marathonloper. “Bij hardlopen of fietsen gaan beweging en behendigheid meer automatisch”, zegt Nieuwenhuis.

Lees ook

Goed nieuws voor Olympische atleten

Al met al weerhoudt een slechte nacht je er niet van om die gouden medaille te pakken, zoals Sivan Hasan heeft bewezen. Goed nieuws voor alle atleten die deze zomer naar Tokio reizen voor de Olympische Spelen.

Hoewel het nog steeds belangrijk is om op je slaap te letten, zegt voormalig atleet Camille Maase: “Leg je telefoon de laatste twee uur weg voordat je in slaap valt en lees rustig een boek.” En als je die dag voor de finale te weinig geslapen hebt? “Geen probleem. Sta gewoon op en doe wat je wilt en pak die medaille!”