BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Hoogeveen’s Wereldmeiden begint: ‘We laten hier zien hoe sportcultuur eruit ziet’

In het begin lijkt het nog wat onwennig, maar al snel leren de meiden elkaars naam kennen en kunnen ze het goed met elkaar vinden. De komende weken worden leerlingen gekoppeld aan meisjes van de Internationale Schakelklas (ISK) om hen de sportcultuur en bewegen in Nederland te laten zien. De overgangsklas is in de vorige eeuw ingevoerd om kinderen uit een andere cultuur voor wie Nederlands een vreemde taal is, voor te bereiden op het formele onderwijs.

Voorafgaand aan Hogween

Tijdens de eerste 10 weken van het project zullen de meisjes samen verschillende sporten uitproberen om te kijken welke het beste bij hen past. Dan nemen ze een besluit en gaan de koppels tien weken sporten in een vereniging. “Sport en bewegen vind ik dé manier om op een hele leuke manier met elkaar in contact te komen”, zegt projectleider Evke Wiseman. “We hopen natuurlijk dat ze daar hun plek vinden en langer blijven.”

Het project is landelijk opgezet, maar op Drenthe heeft Hoogeveen de primeur. Ook Assen, Emmen en Coevorden hebben plannen om Wereldmeiden op te richten. Studenten ondernemen het project als een sociale oefening.

vriendschappen

“Er kunnen mooie vriendschappen ontstaan”, zegt Inge van der Guys, leerling van de school. “Als je elkaar beter leert kennen, kom je dichterbij en dat kan leiden tot een mooie verbinding.”

Dat hoopt Rimaz Al Hammadi ook. “Ik heb hier nog geen Nederlandse vrienden”, zegt ze. “Maar als we klaar zijn met het sportproject, is het misschien anders. Ik zou wel willen”, besloot ze lachend.

READ  Ferry Van de Mortel keert terug van Indonesië naar Sumerian Eind | Vanwege de Corona Nutshell-crisis

‘revoke data=”“>