BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Corona’s toegangsbewijs in meer sectoren: “Maar hoe zit het met mensen die niet gevaccineerd kunnen worden?

Maar nu de Corona-cijfers de pan uitrijzen, knijpt de vertrekkende regering voorzichtig op de rem. Vanavond worden nieuwe procedures bekend gemaakt.

Kroonpas

Een van die nieuwe maatregelen die al is uitgelekt, is om de Corona Corridor op meer plekken te gebruiken. In musea, dierentuinen, parken en sportscholen kun je bijvoorbeeld niet meer naar binnen als je ze niet kunt laten zien.

In het Drents Museum in Assen bereiden ze zich er al op voor. Zo hield directeur Harry Toban vanochtend een bijeenkomst over de nieuwe corona-metrics. “We hebben het Corona-team en het managementteam”, legt Toban uit. “Samen hebben we alles geanalyseerd en gekeken wat er vanavond zou kunnen gebeuren.”

veiligheid

Juist de mogelijke uitbreiding van de Corona Corridor is iets dat museumbezoekers de afgelopen weken al vroegen over Toban: “Veel mensen hebben al gevraagd: waarom niet de Corona Corridor gebruiken? Want dan voelen we ons een beetje veiliger”, zei de museumdirecteur in een verklaring.

“Kijk, we hebben als museum niet veel te willen. We moeten ons aan de regels van de rijksoverheid houden. Ik heb het liefst dat iedereen vrij naar binnen kan. En dat is ook waar we als instelling naar streven , omdat we mensen verhalen willen vertellen en schoonheid willen laten zien via een prachtige galerij. Dus je wilt geen beperkingen.” Hoe dan ook, dit ellendige virus betekent dat we actie moeten ondernemen voordat het van kwaad tot erger gaat.

(tekst gaat verder onder de video)

‘revoke data=”“>

‘Regels zijn regels’

In veel sectoren is de inhoud van de nieuwe maatregelen hetzelfde: of we het nu leuk vinden of niet, we hebben weinig keus. En alles is beter dan de deuren weer te moeten sluiten. Sportschooleigenaar Ron Hans denkt er ook zo over. Hij heeft veertien sportscholen in Noord-Holland, waarvan twee in Drenthe. Tot nu toe kan iedereen er 24 uur per dag terecht om te sporten.

READ  Gratis sporten bij Go Health Clubs Amsterdam t/m maart 2021! | Bijdragen van partners

“Gevaccineerden laten één keer hun QR-code zien en dan zetten we een vinkje naast hun naam in het lidmaatschapsprofiel. Ze kunnen dan blijven sporten. Niet-vaccinators kunnen alleen naar binnen als er personeel is”, legt Hans uit.

Dit zorgt volgens hem voor een extra drempel om te sporten. Het kan ook leiden tot minder leden. “En we zijn in het verleden hard geraakt. Dat is persoonlijk natuurlijk verschrikkelijk.”

kan of wil

Wat Hans ook stoort, is dat de discussie over wel of niet vaccineren vooral gaat over principiële keuzes. Hij besteedt liever meer aandacht aan mensen die zich misschien wel willen laten vaccineren maar dat niet kunnen: “Bijvoorbeeld vanwege gezondheidsproblemen. Ik hoop vanavond te horen wat de gevolgen zijn.”

“Kijk, corona is natuurlijk onmisbaar in onze samenleving”, vervolgt Han zijn verhaal. “Het gaat ook niet weg. Maar een gezonde levensstijl, een gezonde voeding, een gezond slaapritme, dat zijn belangrijke dingen. Als deze door externe omstandigheden verhinderd worden om te leven, zal er minder worden gesport.”

De sportschooleigenaar vreest dat veel mensen door de nieuwe regel worden afgesneden van een actieve levensstijl en het goed laten gaan. “Terwijl veel mensen nu echt beweging nodig hebben.”

Lees ook: