BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Kabinetbogen: buitensporters en publiek zijn toegestaan ​​zonder de doorgang van het Coronabeleid

Niemand die van plan is komend weekend buiten te trainen of als toeschouwer langs de lijn te staan, hoeft zijn Coronakaart niet te laten zien bij zijn club. Het kabinet heeft de toezegging van de amateursport ingetrokken na veel verzet van de Tweede Kamer.
“Sporters en toeschouwers in het buitenland hoeven de Corona-kaart niet te laten zien”, zei scheidend premier Mark Rutte aan het einde van het Corona-debat. Iedereen die de kantine betreedt of het balkon buiten bezoekt, moet een QR-code hebben. “Ik wil benadrukken: dan doen we minder dan wat het OMT adviseert.” Ook binnen sporten kan alleen via Corona Corridor.

Maar de Tweede Kamer zag er het nut niet van in om de Corona Corridor in te voeren voor mensen die buiten sporten en voor publiek langs de lijn. “Politiek moet haalbaar zijn”, zei D66-Kamerlid Jan Paternot.

“We moeten buitensporten niet ontmoedigen”, zegt Juba van den Berg, CDA-Kamerlid.
Burgemeester Hubert Purls van Nijmegen, tevens voorzitter van de Veiligheidsraad, zei eerder op de dag dat de procedure niet kon worden geverifieerd op sportparken, omdat deze vaak meerdere ingangen hadden en voornamelijk werden bemand door vrijwilligers.

© ANP

Aan het einde van de discussie beloofde Rutte dat de buitensport – en het publiek – zou worden vrijgesteld van de Coronapasplicht. Root verdedigde aanvankelijk het plan en voerde aan dat atleten en bezoekers van amateurcompetities bij elkaar in kantines kruipen als het koeler wordt. Maar de meerderheid van de Tweede Kamerleden wilde anders.

de ondersteuning

READ  'Het is van ons in een schemerzone zitten tussen de zorgverzekeraars en de praktijk'

De rest van de nieuwe beperkingen om het toenemende aantal corona-verwondingen en ziekenhuisopnames ongedaan te maken, werden gesteund door een meerderheid van de parlementsleden. Vanaf zaterdag wordt de maskerplicht weer toegepast, bijvoorbeeld in winkels en bij de kapper, en wordt het gebruik van het Corona-ticket op meer plaatsen verplicht.

De Corona Pass (waarbij een bezoeker moet aantonen dat hij is ingeënt, behandeld of negatief getest) is nu verplicht in stadions, de voedingsindustrie, theaters en bioscopen. Vanaf zaterdag moet de gids ook gepresenteerd worden door mensen die naar de sportschool, het zwembad, de tentoonstelling, het pretpark of het museum willen.

Tijdens het debat kreeg het kabinet vooral kritiek van partijen van beide kanten. Wilders was de PVV-leider al tegen de Corona-kaart en blijft daarom tegen de uitbreiding ervan. “Het rammelt overal. We houden Nederlanders thuis als ze niet getest willen worden.”

Maar Rutte benadrukte dat bijna alle andere Europese landen ook in bijvoorbeeld de voedingsindustrie met QR-codes werken. Duitsland, Frankrijk, Italië, die landen zijn niet allemaal gek. Dit doen we omdat het de verspreiding van het virus helpt voorkomen. Zo kan de community open blijven zonder drastische maatregelen.”

SP vindt dat het kabinet te veel doet om te onderdrukken en te weinig investeert in het informeren van mensen die nog twijfelen over vaccinatie. Het SP-Kamerlid Martin Heijink vreest dat de Corona-toegangskaart averechts kan werken, omdat mensen zich onterecht veilig voelen en zich niet meer houden aan basisregels (zoals afstand houden en geen handen schudden).

Kroonpas

Volgens VVD-Kamerlid Aukje de Vries zorgt de Corona Card ervoor dat de samenleving zo normaal mogelijk doorgaat, zonder dat er nog een shutdown nodig is. “Gevaccineerde mensen mogen geen slachtoffer worden van maatregelen om ervoor te zorgen dat niet-gevaccineerde mensen onze zorg niet omzeilen.” Volgens D66-lid Paternotte is de Corona Entry Card niet weerbestendig. Maar het maakt wel de kans dat iemand het virus overdraagt ​​of verkleint enorm. We zien in landen waar dergelijk bewijs niet is, zoals Engeland, dat het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen veel hoger ligt.”

READ  Met deze 10 tips blijf je fit tijdens lockdown, zegt Urban Gym Group CEO

De situatie is gecompliceerder wat betreft de toekomstige maatregelen die de regering overweegt. Daar is nog geen parlementaire meerderheid voor. Als het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft stijgen, overweegt het kabinet om corona-toegangskaarten verplicht te stellen voor niet-essentiële winkels (zoals kledingwinkels en boekhandels) in gebieden waar de besmetting zich verspreidt. Ook wil het bedrijven de vrijheid geven om de Corona-inreisvergunning op de werkvloer te gebruiken. OMT houdt strengere instrumenten in reserve als de aantallen verder oplopen.

ziekenhuizen

De overheid wil bedrijven niet verplichten om een ​​vaccinatiebewijs tegen Corona aan te vragen, maar wil ze wel de mogelijkheid geven om dit wel te doen. En ze maakten woensdag bekend dat lang niet veel ziekenhuizen dat zouden doen. Peter Langenbach, directeur van het Mastad Ziekenhuis in Rotterdam, wijst erop dat medewerkers zonder Corona-vergunning anderhalf jaar heel veilig hebben gewerkt. Stel bijvoorbeeld dat 20 procent van de werknemers het groene vinkje niet laat zien, moeten we ze dan naar huis sturen? Want als 20 procent van de ziekenhuiscapaciteit in Nederland niet beschikbaar is, vergroten we het probleem alleen maar.”

“En stel dat een bezoeker die niet is ingeënt en niet over deze QR-code beschikt, een heel ziek kind op de kinderafdeling heeft. U mag uw kind dus niet bezoeken? Hoe gaan we dat doen en hoe willen we uitleggen?”, vraagt ​​Langenbach. Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede sluit zich aan bij Ziekenhuis Rotterdam.