BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Massaal testen heeft langste tijd gehad: ‘Kami moeten naar iets nieuws’

Massaal testen heeft langste tijd gehad: ‘Kami moeten naar iets nieuws’

Ruim 112.000, gabungkan dengan RIVM Gisteren. Yang terbaik adalah yang terbaik dari sistem komputer van de GGD het niet meer aankunnen. Selamat tinggal lang niet iedereen meet een positieve thuistest nog naar de GGD: in sommige regio’s duurt het twee dagen voor je terechtkunt.

Stekker uit het testsystem?

Als er zoveel gedoe adalah, moeten we er dan niet mee stoppen? “Ja, we moeten naar een ander systeem”, zegt epidemiologi Frits Rosendaal. Zijn collega’s Patricia Bruijning en Paul Savelkoul delen die mening, maar stellen wel als voorwaarde dat we eerst de piek van de omikronvariant moeten hebben bereikt.

“Als we die piek achter de rug hebben, moeten we op termijn stoppen met dit systeem waarbij we elke snotneus door de teststraat halen”, zegt epidemioloog Bruijning van het UMC Utrecht. Zij is voor een systeem waarbij niet iedereen met klachten getest wordt, maar huisartsen steekproefsgewijs door het land testen en die informatie delen. “Die informatie zal dan dienen als een graadmeter voor de rest van het land.”

Waarom hebben we het systeem?

Profesor Frits Rosendaal deelt die mening. Om het te snappen adalah het volgens hem belangrijk om uit te leggen waarom we het huidige testsystem hebben opgericht.

“Vanwege drie doelen”, zegt hij. “Terserah om de verspreiding van het virus setelah remmen. Mensen bertemu een tes positif gaan di quarantaine en daarmee voorkomen kita dat het virus zich sneller verspreidt.” Maar door omikron zijn tijden beranda, zegt Rosendaal. “Mensen worden minder ziek, veel mensen zijn immuun en dus is de noodzaak om het virus af te remmen veel kleiner geworden. Bovendien is het aantal besmettingen zo torenhoog dat er niet zoveel memmen af ​​valt.”

READ  Kompatibilitas Google dengan penggunaan tablet dengan standar pena - Tablet dan ponsel - Berita

Verloop van de pandemi

De andere reden adalah om inzicht te krijgen di het verloop van de coronapandemie. Kennis dus. “Maar als je cijfers niet meer kloppen en de GGD’s het niet meer aankunnen; heeft dat ook niet meer zoveel zin.”

En ten derde kunnen mensen die bij de GGD positief getest zijn, een herstelbewijs krijgen. “Maar dat moet niet een reden zijn voor zo’n grootschalig en duur testsystem.”

Bruijning stelt dat het overstappen op een nieuw systeem kan ingaan als de huidige piek van omikron voorbij is. “Nu zijn we nog niet zover en is het nog belangrijk om te monitoren hoe de besmettingen staan ​​ten opzichte van de druk op de ziekenhuizen.”

Maar wat zegt dat als de cijfers niet meer kloppen? En bovendien gaat lang niet iedereen naar de GGD. “De cijfers zijn zeker niet zinloos en geven absoluut nog inzicht”, zegt de epidemiologioloog. “Bijvoorbeeld in welke leeftijdsgroepen corona het meest circuleert en het persentase positieve testen blijft ook nu een goede indicatie voor de mate waarin het virus rondgaat.”

Steekproefsgewijs

Bruijning adalah voor een systeem van steekproefsgewijs testen. “Bijvoorbeeld door huisartsen in het land of vrijwilligers. Die informatie gebruik je dan als graadmeter. Zo’n monitoringssysteem hebben we nu ook al voor de griep.”

Zij sluit niet uit dat het breder testen wordt opgetuigd als er een nieuwe varian ons land binnenkomt. “Nieuwe varianten kunnen alles weer anders maken. Niemand weet hoe het gaat lopen, maar we kunnen het ook niet uitsluiten.”

Hoogleraar medische microbiologie bij het MUMC Paul Savelkoul is ook voor een zogenoemd surveillancesysteem. “Dat betekent dat je niet iedereen test, maar voldoende test om toch het virus te volgen en informatie op te doen. Je houdt dus wel de vinger aan de pols.”

READ  Apakah interogasi penyiksaan efektif? 'Hal ini sering kali mengarah pada pengakuan palsu'

Zelftests

Ook Rosendaal ziet veel di een toekomst bertemu zelftesten: “En daarnaast een systeem waarmee we testen via steekproeven bij de huisartsen.” Maar ook Rosendaal waarschuwt: het is te vroeg om het huidige testsystem definitief vaarwel te zeggen.

“Bij nieuwe varianen adalah er kuda weer een aantal vragen: hoe ziekmakend adalah varian deze, beschermt vaccinatie, hoe besmettelijk adalah deze? “