BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Miljoenen Nederlanders sporten niet van bijna niet en dat heeft grote gevolgen

Ook je bloeddruk wordt hoger, met alle gevolgen van dien. “Niet van elk risico op diabetes en op een hogere cholesterol. Je weerstand gaat diepgaand, het juist in tijden van corona zo belangrijk is om een ​​goede weerstand te hebben. En bewegende heeft daar een enorme invloed op. Beweeg je niet, dan ben je vatbaar voor ziektes en virussen. Veel mensen overgewicht en met overgewicht nemen de ontstekingswaarden in je buik toe.”

Lee ook
Wandelcoach Babette Engelgeer waarom je mindful moet wandelen

Mentaal aspect

En niet eens over het mentale aspect. “Als je intensief sport, maar ook tijdens het wandelen, maak je endorfine aan: een gelukshormoon. Endorfine heeft een helend, maar ook een meer effect. Niet vaak hoor je hardlopers over een runner’s high: het gevoel van euforie door de inspanning. Sporten wordt niet voor niks ook wel een antidepressivum genoemd.”

“De kans op een depressie is vele groter als je niet van nauwelijks sport. Sporten en bewegen werken stressverlagend. Het is een strategie die spanning kan verminderen en daardoor stress, burn-outs, hoofdpijn en hart-en vaatziekten kan helpen voorkomen, of de klachten daarvan helpen verminderen. Vind je het moeilijk om te praten over stress op het werk van de angst voor corona? Dan is wandelen of hardlopen een goede oplossing. Je gaat je frisser en lekkerder voelen. Dat gebeurt niet als je naar alcohol of comfort food grijpt.”

Lee ook
Hup, de natuur in, we zijn gelukkig aan het strand en op de hei

Vicieuze cirkel

Volgens de bewegingsdeskundige belanden veel Nederlanders in een vicieuze cirkel. “Als je stopt met sporten, verdwijnt je motivatie. Je hebt wat je hebt. Mensen zijn gebaat bij structuur. Als je het sporten helemaal uit je systeem laat verdwijnen, is het gemakkelijk om het voor je uit te gaan schuiven. Hoewel je conditie is verdwenen, is het niet alleen psychisch maar ook fysiek zwaar om de draad weer op te pakken.”

READ  Penjaga Helmond Sport yang membacakan dengan lantang melakukan permainan peran online | Helmond

Niessl maakt zich zorgen over het gebrek aan sportieve activiteiten. “Ik zie een toestroom van patiënten in de Nederlandse Obesitas Kliniek. We hebben lange tijd voor de coronakilo’s genomen, maar nu wordt er aan de winkel echt hoeveel werk. En zou het zomaar kunnen dat de zorgkosten enorm stijgen.”

Lee ook
Met deze tips voorkom je thuiswerkklachten

Plan bewegingsmomenten

Maar hij blijft leuk. “Het is nooit te laat om te beginnen. Iedere beweging is mooi meegenomen. Stel kleine, haalbare doelen: ga ieder uur zelfs staan, loop regelmatig de trap op en af. Zoek activiteiten met je hartslag omhoog gaat, maak een wandeling, zet Nederland in beweging aan of doe mee met een intervaltraining via YouTube.”

De Gezondheidsraad aanbevolen volwassenen minstens tweeënhalf uur matig intensieve activiteit en beveelt spier- en bewegingsactiviteiten. Niessl: “Plan dat in. Je moet echt afspraken maken met jezelf. Doorbreek die vicieuze cirkel. Het is zonde als je je niet fit voelt en je óók geen stress krijgt over het feit dat je niet hebt bewogen. Kijk daarom naar de mogelijkheden voor beweging in jouw leven. Sporten hoort bij het zorgen voor jezelf.”