BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Plannen voor meer dan 600 nieuwe kolencentrales in Azië ondermijnen klimaatdoelen | In het buitenland

Vijf Aziatische landen willen meer dan 600 nieuwe kolencentrales bouwen. Daarmee is het verantwoordelijk voor minstens 80 procent van het totale aantal nieuwe kolencentrales dat wereldwijd gepland is. Dat meldt Carbon Tracker, een onafhankelijke denktank in Londen die de wereldwijde transitie naar schonere energie analyseert.
In een woensdag gepubliceerd rapport waarschuwde de denktank dat de geplande fabrieksbouw het behalen van internationale klimaatdoelen zou ondermijnen. China, India, Indonesië, Japan en Vietnam zijn van plan om volgens Carbon Tracker meer dan 600 nieuwe kolencentrales te bouwen, met een gezamenlijke capaciteit van meer dan 300 gigawatt. Het gebruik van kolen is gedaald in Europa, de Verenigde Staten en elders in de wereld, omdat regeringen onder druk komen te staan ​​om de uitstoot van kooldioxide te verminderen en de gemiddelde temperatuurstijging op aarde deze eeuw onder de 2 graden Celsius te houden.

Volgens het Carbon Tracker-rapport zal 92 procent van de geplande kolenprojecten in de vijf Aziatische landen niet eens winstgevend zijn en naar schatting 125 miljard euro verspillen. Volgens het rapport zullen hernieuwbare energiebronnen tegen 2024 in elke grote regio goedkoper zijn dan steenkool. Bovendien zal het in 2026 duurder zijn om steenkool te exploiteren dan te investeren in duurzame energieopwekking.

De vijf Aziatische landen exploiteren nu bijna driekwart van ‘s werelds kolencentrales. Meer dan de helft van de fabrieken staat in China.

Holland

In de politiek maakt Den Haag ruzie over de sluiting van twee kolencentrales. Het kabinet heeft eind vorig jaar en begin dit jaar onderzoek laten doen naar het versneld stilleggen van kolencentrales op de Maasvlakte en in de Eemshaven. Het onderzoek is uitgevoerd naar aanleiding van de uitspraak van Urgenda, die de Nederlandse staat verplicht om uiterlijk in 2020 de uitstoot van broeikasgassen fors te verminderen.

READ  Indonesia menjadi tuan rumah Turnamen Golf Piala Ratu Sirikit 2026

De Wet ‘Verbod op kolenproductie elektriciteit’ is een van de maatregelen die het kabinet neemt om de klimaatdoelen te halen. De wet maakt een einde aan het gebruik van steenkool voor de opwekking van elektriciteit. Dat betekent dat het Duitse Uniper de in 2016 geopende kolencentrale op de Maasvlakte in 2030 moet sluiten. Het Duitse energiebedrijf maakte in april bekend dat het de Nederlandse staat zou vervolgen voor de gedwongen sluiting zonder financiële compensatie. De regering zegt niet verantwoordelijk te zijn voor de schade.

Verenigd Koninkrijk

Het Carbon Tracker-rapport werd uitgebracht op dezelfde dag dat het VK aankondigde vanaf oktober 2024 geen steenkool meer te gebruiken voor elektriciteitsopwekking. Het doel is om andere landen aan te moedigen de uitstoot van kooldioxide versneld te verminderen.

Bekijk al onze heetste nieuwsvideo’s in deze afspeellijst.