BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Pretparken en dierentuinen weer open, sporten en reizen

EDE (ANP) Als de druk op ziekenhuizen blijft dalen, mogen de stands vanaf aanstaande woensdag ook open gaan voor ontbijt en diner. Dat maakt het kabinet volgens geïnformeerde bronnen dinsdagavond bekend op de Corona-persconferentie. Er wordt een “noodrem” gebouwd: maandag 17 mei wordt bekeken of de beoogde versoepelingen echt mogelijk zijn.

De balkons zijn nu open tussen 12.00 en 18.00 uur. Dit zal zijn tussen 06.00 uur en 20.00 uur. Ook veel horecaondernemers hebben dit aangevoerd, vooral omdat de huidige werktijden onvoldoende zijn om de kosten te dekken.

Eerder werd al duidelijk dat de regering van plan was om op 19 mei de tweede stap van het openingsplan te zetten. Dit betekent dat zogenaamde transportplaatsen buiten zoals parken en dierentuinen weer open mogen. Ook kan er meer binnen en buiten gesport worden en zijn enkele culturele evenementen buiten weer toegestaan. Ook komt er een einde aan het algemene advies om niet naar het buitenland te reizen, zo bleek eerder. Dit wordt vervangen door een reisadvies per land.

noodrem Het kabinet waarschuwt dat de versoepeling niet doorgaat als de Corona-situatie het niet toelaat. Hoe de noodrem er precies uit gaat zien, wordt nog besproken. Naar verwachting zal het advies van het uitbraakmanagementteam worden opgevolgd. Dit betekent dat het aantal ziekenhuisopnames deze week 20 procent lager moet zijn dan vorige week, of het nu gaat om intensive care-afdelingen of andere ziekenhuisafdelingen. De afgelopen dagen schommelde dat aantal tussen de 10 en 20 procent.

In ieder geval kan nog geen enkel beoogd deel van de tweede fase van versoepeling worden uitgevoerd. Het kabinet sprak de hoop uit dat mensen die een negatieve testuitslag laten zien, weer terug kunnen naar sportwedstrijden en musea kunnen bezoeken. De wet die nodig is voor zogenaamde toegangstoetsen is nog niet door de Eerste Kamer aangenomen. Het kan nog een paar weken duren

READ  De kelderwerken in Groningen zijn gesloten. Coronasluitingen worden sportschool voor mensen met een smalle portemonnee