BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Stevig wandelen of hardlopen? De discussie is er altijd. “Maar chips in schoenen vernietigen sport.” | Waalwijk, Heusden eo

Is het snel lopen of rennen? Juryleden zouden dit visueel moeten opmerken. De chips in de schoen kunnen dat oplossen. Paul Jansen steunt dit niet.
Het snelle lopen. In Nederland is het niets meer dan een dode tak aan de boom van de Koninklijke Nederlandse Atletiekbond. Paul Jansen, 48, probeert haar op zijn eigen manier wat leven in te blazen door middel van zijn shows. Zijn beste tijd op de 20 kilometer is 1.36,36. Maar Nederland stuurt al jaren geen sporters meer om mee te doen aan de Spelen. Jansen weet dat het “maximum te hoog is”. “Het lijkt erop dat de atletiekbond daar geen stevige wandeling wil sturen.”

Soms denkt hij erover na. “Als ik twintig jaar jonger was geweest, had ik misschien de kans gehad.” Nog niet zo lang geleden heeft hij zich volledig overgegeven aan de sport. Ik heb er aanleg voor, ik geniet ervan. En ik word nog steeds beter.” Ook leuk: DAK-ker – De Drunense Wandel- en Atletiekfederatie is de enige club in Nederland die trainingen geeft voor snelwandelen – een van de topplekken in ons land. Iemand die weet waar hij is. ,,Ik heb deelgenomen aan de kwalificatie voor de spelen in Tsjechië. Ik werd voorlaatste. Ik was erg blij met haar.”


citaat

Ze nam deel aan de kwalificatie voor de Spelen in Tsjechië. Ze werd de voorlaatste. Ik was er erg blij mee.

Paul Jansen, deelnemer

READ  Indonesia memulai penyelidikan atas keterlibatan militer dalam pembunuhan di Papua

De race begon gisteren met 20 kilometer. Dan is de kans op een technische fout in de laatste race groter. De neiging om lopen te veranderen in rennen, dat wil zeggen zweven en lopen zonder rechte knie, kan vaak niet worden genegeerd. Met rode kaarten tot gevolg. Drie keer bekeken, drie foto’s gezien. Geen kans op een medaille.

Drijven of niet drijven, het is erg willekeurig. Het kan worden opgelost. Een glijbaan in de schoen plaatsen. Als je niet met één voet contact met de grond hebt, krijg je automatisch een rode kaart. Een soort VAR dus. “Mooie en eerlijke oplossing, toch? Daar ben ik niet mee bezig. Misschien is de kans op vallen groter. Het verpest de sport.”

Er is een discussie gaande in de atletiek over de nieuwste hardloopschoenen: demping zorgt ervoor dat atleten sneller bewegen. “De snelle voetgangers hebben er niets mee te maken. Ze dragen schoenen met een dunne zool om ervoor te zorgen dat de knie recht blijft.”