BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Sportschooleigenaren worden wanhopig: ‘Ik durf de brievenbus bijna niet meer open te maken’

“In de tweede stap gaan we het in het buitenland zoveel mogelijk mogelijk maken, met speciale aandacht voor sport”, zegt minister van Anti-Coronavirus Hugo de Jonge. “Nou, die is anderhalve meter hoog en er kunnen maximaal mensen binnen.” Op dit moment is binnensporten niet toegestaan. Het kabinet kijkt vooral naar de dagelijkse opnames in het ziekenhuis. “We kunnen bijna de eerste stap zetten als we zien dat we de piek van de derde golf in ziekenhuizen voorbij zijn”, aldus De Jong.

afnemend lidmaatschap

Jeroen Alink, eigenaar van sportschool FitYou in Friss, beschouwt zichzelf nog steeds als rijk. Alleen omdat hij nu weet wat er gaat gebeuren na de persconferentie van het kabinet. “Elke ochtend na een persconferentie durf ik mijn mailbox bijna niet meer open te doen vanwege het aantal nieuwe afmeldingen dat binnenkomt. Sinds het coronavirus ben ik een derde van mijn ledenbestand kwijt”, klaagt hij. Alink kijkt echter niet naar krabben. “Ik kan niet in de portemonnee van andere mensen snuffelen, ik bedank ze en hoop dat ze op een dag terugkomen.”

(verhaal gaat verder onder foto)

Naast het runnen van een sportschool, werkt hij nu in de bouw om de kost te verdienen. “Je moet iets doen”, zegt hij. “Bij FitYou bieden we buitensporten aan, maar je hebt ook met het weer te maken. Dinsdagochtend lag er ijs op mijn autoruit en vorige week hebben we de ene hagelbui na de andere gehad. Ga dan niet naar buiten op de mat.” Hij ziet de sportschool die hij heeft opgezet langzaam afbrokkelen. “Ik kan mezelf wel redden, maar ik houd mijn sportschool graag in stand. Weken worden cruciaal voor mij, terwijl mensen die niet echt sporten aankomen. Snap je het nog steeds? Die logica mis ik helemaal.”

READ  Mengapa Belanda tidak meminta maaf atas meluasnya perbudakan di Indonesia

Patiënten hebben ook geen rechten

Ook Jan de Werd van Sportpaleis Hoogeveen was niet in een vrolijke bui. Hij vraagt ​​zich af: “Het was een beetje bekend dat het zo zou aflopen, toch?” Hij maakt graag van de gelegenheid gebruik om zijn punt te bewijzen. “Weet je, patiënten hebben rechten, en patiënten ook. Welke kant kies je? Ja, er gaan mensen dood, maar nu zijn er ook economische slachtoffers”, zegt hij, verwijzend naar bedrijven die op sterven na dood zijn. “Er is geen sportschool gesloten in Zweden, maar is de situatie erger dan hier?”

(verhaal gaat verder onder foto)

De Weerd runt al 37 jaar zijn eigen sportschool en kan – gelukkig voor hem – rekenen op een trouwe aanhang. Maar hij ontkomt niet aan een enorm verlies in zijn omzet. Hij kon de persconferenties van het kabinet niet meer zien. “Ze zeggen altijd: we moeten het allemaal samen doen”, zegt de Werd, “maar wij allemaal? Ondernemers betalen ervoor, en ik vind het niet eerlijk.” “Ik denk niet dat sportscholen moeten sluiten. Terwijl ik dit zeg, komt er weer een opt-out. Het loopt op kauwgom.”

onverwacht werk

Annemic Smegen van Queno Sport en Fitness in Westerbork was al bezig met het mailen van abonnementhouders toen ze de telefoon opnam. Ze vindt dat meerdere lobbyisten van de vakbond zijn vruchten hebben afgeworpen om op korte termijn sportscholen te openen. “Het kabinet kan sport niet meer negeren en het belang van bewegen is veel groter dan dat.” Na acht maanden gesloten te zijn geweest, hoopt Smegen weer op betere tijden.

READ  Grensoverschrijdend sporten in Annerveenschekanaal - RTV Drenthe

“Al ben ik wel benieuwd wat er zou gebeuren als we op 11 mei open zouden mogen”, zegt ze lachend. “Na de eerste golf van Corona openden we vorig jaar juli onze deuren, en toen volgden ineens heel veel opzeggingen van leden. Ze bleven lid uit loyaliteit, maar toen we weer open mochten, bleven ze uitgeschreven. Dat was een enorme tegenvaller. Dit soort onverwachte dingen kunnen nu gebeuren.”

(verhaal gaat verder onder foto)

Taart klaar

Hoewel positiviteit de boventoon voert in Smegen, vindt ze het ook vreemd om sportscholen om gezondheidsredenen te sluiten. Het lijkt erop dat “Gezondheid ons beroep” is. “En als je niet beweegt, kan dat leiden tot hartaandoeningen, diabetes en obesitas. Daardoor hebben sommige mensen veel problemen. Ook zijn mensen de online clinics zat. Eind vorig jaar was de gemiddelde online sportsessie werd driehonderd keer bekeken, en nu dertien. De taart is op.”

Queno Sport en Fitness heeft al vier maanden geen nieuwe records. Ook als de deuren op 11 mei weer open mogen, is Smegen niet meteen enthousiast. “Het is pas mogelijk om een ​​balans te vinden als we weer een jaar hebben. Ik ben bang dat er nog veel te doen is.”