BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Van een lange reis naar Indonesië tot fulltime vullende cursussen bij de Appie | Merig

BOXTEL / SCHIJNDEL- Jongeren, wees niet bedroefd. Ja, er zijn dit jaar een paar vakantiebanen vanwege de Corona-crisis. Maar er zijn ook plekken waar ze door het virus extra hulp kunnen gebruiken. “Ik vind het saai als ik de hele dag thuis op de bank zit.”
Wes Fassbender mag zich met recht een geluksvogel noemen. Toen zijn ouders vanwege het Coronavirus besloten niet met het gezin op zomervakantie te gaan, vroeg de 16-jarige Shegendelaar aan zijn werkgever Albert Heigen of hij de extra uren kon besteden. Bij de kruidenier aan de Molenstraat in Schijndel konden ze nog wel wat extra handen gebruiken. “Nu werk ik zo’n 25 tot 30 uur per week.”


citaat

Nu doe ik zo’n 25 tot 30 uur per week

Wes Fassbender

Verdien vier uur per week extra

Fassbender, een student aan het Elde College, begrijpt dat dit niet als vanzelfsprekend kan worden beschouwd. Door de Corona-crisis zijn vakantiebanen er niet om aan te nemen. Veel van zijn vrienden konden de komende weken niet meer dan vier uur per week verdienen. Hoewel ze bereid waren meer te werken.

Een kwart van de jongeren in Nederland die op vakantie een baan hebben, zegt dat het dit jaar moeilijk is geweest om met verlof een baan te vinden vanwege het coronavirus, zo blijkt uit onderzoek van FNV Young & United. En voor een op de vijf had Corona invloed op de keuze. Door het schaarste aan aanbod hebben jongeren op zoek moeten gaan naar werk buiten de door hen gewenste sector.

READ  Een Indonesische vulkaan die kilometers uit de aswolk spuwt Buitenland

Uren bijpraten

Bij Boxtel’s Uitzendbureau Runflex merken ze ook op dat er in vergelijking met andere jaren minder vraag is naar vakantiewerkers. Volgens eigenaar Robin Nemeth staan ​​veel van de vacatures in de wacht. “De afgelopen maanden hebben veel vaste medewerkers thuis gezeten, dus sommige bedrijven vragen hun medewerkers om die uren nu in te halen. Ook kan het zijn dat de vaste medewerkers hun zomervakantie hebben uitgesteld.”


citaat

Ook kan het zijn dat de vaste medewerkers hun zomervakantie hebben uitgesteld

Robin Nemeth

Corona-crisis

Nemeth weet niet of het komt door de moeilijkheid om banen te aanvaarden, maar hij merkt op dat jongeren actiever op zoek zijn naar werk en meer op eigen initiatief gaan doen. Dat blijkt ook uit het rapport van FNV Young & United. Vaak wordt opgemerkt dat jongeren tijdens verlof via een uitzendbureau minder werk vonden dan in voorgaande jaren (6 procent).

De supermarkt is niet de enige plek waar jongeren tijdens de vakantie wat geld kunnen verdienen. In de horeca zit misschien geen bedrijf, maar extra handen kunnen ze best goed gebruiken in onder meer logistiek, productie en klantcontact, merken ze bij Olympia in Schijndel. © Olaf Smit

In plaats daarvan profiteren ze van hun eigen netwerk, zoals familie en vrienden, en nog veel meer. Een groter deel blijft ook in een deeltijdbaan die ze al hebben (31 procent). De groep vreest dat het door de crisis moeilijk zal worden om tijdens de vakantieperiode iets anders te vinden.

De supermarkten zijn druk genoeg

Bij Albert Heijn gaven meer jongeren aan dat ze wilden overwerken. Omdat het niet mogelijk is om lange reizen te maken naar landen als Indonesië en Maleisië, zijn er deze zomer meer jongeren in Nederland gebleven. De supermarkt was blij met deze extra handen. Dit maakte het voor haar gemakkelijker om vaste medewerkers vrij te geven. Ze hebben het tijdens Corona-tijden druk genoeg gehad. “Het is dus niet zo dat we voor de vakantie veel extra arbeiders hebben ingehuurd. De vakantiewerkers die we hadden, konden echter al meer uren werken”, zegt de woordvoerder.

READ  Tom Eggers menindas dan mengintimidasi rekan satu timnya menurut staf NOS Sport | mode


citaat

Het is dus niet dat we veel overuren hebben ingehuurd voor de vakantie. Onze vakantiewerkers kunnen echter al enkele uren werken

Een woordvoerder van Albert Heine

Bespaar mooi

Fassbender is een van die vakantiewerkers. Hij zou ongeveer tien uur per week werken. Hij werkt nu bijna drie keer enkele uren en kan de vakantie met zijn vrienden, die is voortgezet, snel weer opnemen. Hij hoopt ook dat hij wat geld kan sparen.

De supermarkt is niet de enige plek waar jongeren tijdens de vakantie wat geld kunnen verdienen. In de horeca zit misschien geen bedrijf, maar extra handen kunnen ze best goed gebruiken in onder meer logistiek, productie en klantcontact, merken ze bij Olympia in Schijndel. Dit zijn de sectoren waarin het uitzendbureau actief is. “De vraag naar onze vakantiegangers is niet afgenomen”, zegt Renee-Susan Copmans namens Olympia.


citaat

Bovendien vind ik het saai als ik de hele dag thuis op de bank heb gezeten

Wes Fassbender

Fassbender vindt het niet erg dat hij de komende weken vaak meer groenten in handen heeft dan zijn vrienden zien. “Hier heb ik ook sociale contacten met mijn collega’s en klanten in de winkel”, zegt hij. “Bovendien vind ik het saai als ik de hele dag thuis op de bank zit.”